Јелисавета је рођена 13. јуна 1942. године у Београду за време Другог светског рата. Отац Стеван рођен је у Малој Градуси, на Банији, а мајка Вера Аврамовић (рођена као Мери Ашеровић у Лесковцу и пореклом је сефардска Јеврејка.

- Рођена сам у Београду, на Чубури, у болници која данас носи назив "За мајку и дете" у Тиршовој улици. Родила сам се 1942. године, у јеку рата и најстрашнијих опасности за мене, моју мајку и оца, јер моја мајка је била Јеврејка - Сефардкиња са Дорћола. Никада током рата није носила жуту траку. Када се удала за мог оца, Стевана, хришћанина и преселила на Чубуру, родитељи су је се одрекли. Није имала контакта с њима све док њену фамилију, пет сестара са децом, нису одвели у логор на Сајмиште - реченице су из аутобиографије ове талентовене глумице "Моја мала аутобиографија".

Фото: АТА имагес

 

Живот је био суров тих година прошлог века. Сека то добро памти. у својом монографији се присетила и моментата које је током рата проживљавала.

- Мој отац је пореклом са Баније, па смо често породично одлазили у његово село које се зове Мала Градуса. Тамо су људи били још гладнији него ми у граду, тако да им је отац често слао пакете из Београда. Могло би се рећи да је цело моје детињство заправо било лепо. Обележено сиромаштвом, али без муке, без глади. Отац је радио и бринуо да увек будемо сити. С друге стране, моја мајка увек је желела да изађе - у позориште, у биоскоп, била је жељна "провода", "луксуза"...Тако сам ја, као мала, стално говорила како ћу бити богата. "Кад порастеш, шта ћеш бити?" - "Бићу богата!" Наравно, у реалности је испало потпуно супротно од тога, иако сам остала при ставу да је веома важно обезбедити достојан живот који не подразумева понижења. Међутим, како сам одрастала, све више су ме занимале нематеријалне вредности, пишу "Новости".

За тренутну ситуацију у Израелу прослављена глумица имала је кратак коментар:

- Ужас. Шта друго да вам кажем, рекла је Сека у краткој изјави за "
Курир".

 

БОНУС ВИДЕО: