Почело је полако кисељење купуса, након спремања ајвара, сада је на ред дошао и он.

Ипак, многима се и након вишегодишњег искуства догоди да им укисељен купус брзо пропадне.

Зато вам доносимо трик који ће то сигурно спречити, као и основна правила због којих ће најлепша туршија успети и почетницима.

Фото: Профимедиа

 

 

Најпростији рецепт

На 30 кг купуса ставља се килограм соли. Скину се први листови, на корену се ножем зареже крстић и главице се ређају у буре. С обзиром да су округле и да их је немогуће лепо сложити, неколико главица купуса треба пресећи на четвртине и половине и њих угурати између целих главица како би све главице чврсто стајале.Затим се налива вода у буре, тако да буде два прста изнад главица на врху, па се одозго стави дрвени или пластични притискач.

Преко притискача људи обично стављају камен или већу теглу напуњену водом, и то је у реду када је буре пуно до врха. Али, ако вам је остало простора, ризикујете да се купус брже поквари, због дотока ваздуха. У овом случају најбоље је напунити већу најлон кесу водом и ставити је преко купуса.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: