Из Појаса Газе је испаљен велики број ракета у 17 часова по локалном времену, а Израел прети копненом офанзивом. Израелска војска је бројнија, модернија, има боље наоружање, али рељеф Газе није нимало једноставан, пише "Гардијан".

Газа је препуна руралних подручја са обрадивим земљиштем и израелска војска има разрађене руте којим би се кретала у случају уласка у територију. Међутим, ту се јавља проблем због кршења Међународног права о којем је данас говорио Волкер Турк, високи представник Уједињених нација за људска права.

Према његовим речима, значајан број ратних злочина је већ почињен у сукобу Израела и Газе (Хамаса) и копнена офанзива Израела је забрањена, пренео је "Wашингтон Пост". Уколико се Израел оглуши о Међународно право, а његови званичници су у понедељак претили да ће "Газа остати без воде, струје и горива", војска ће морати да се избори са тешким и неприсупанчним тереном око града Газе.

Пешчани делови се постепено стапају са урбаним деловима овог града. Високи солитери у насељима Џабалија и Бејт Лахија гледају на северне прилазе граду, док се на јужном делу града налази ауто-пут поред којег је индустријско насеље које је Хамас често користио у одбрамбеним операцијама.

Одбрана Хамаса

Хамас у градовима има распрострањене противтенковске мине и навођене противтенковске пројектиле који су се показали изузетно ефикасним. Колико је Хамас опасан на свом терену сведочи податак из 2014. године када је у сукобу у насељу Шујеиија страдало чак 13 израелских војника у заседи у којој су коришћене противтенковске мине и митраљези.

Према подацима који су познати, сумња се да Хамас има велики број противтенковских пројектила. Те пројектиле је користио и Хезболах у Либану, а Хамас је чак успео да развије и моћне дронове који могу да бацају бомбе на возила у покрету.

Главни адут Хамаса

Главни изазов за Израел ће бити како да се изборе са мрежом подземних тунела које Хамас користи. Одатле се групишу јединице, издају наређења, а дроновима се скупљају информације. Израел има војни капацитет који је далеко моћнији од Хамасовог, али је Хамас у међувремену напредовао, а ту је и фактор заробљених цивила на које треба посебно обратити пажњу.

БОНУС ВИДЕО: