На падинама Пештерске висоравни након три века ниче црква коју заједно граде муслимани и православци. Осим физичког рада, материјал и новац за изградњу цркве несебично дарују и Бошњаци.

Председник одбора за изградњу цркве, Горан Брајовић,  каже за Танјуг да су односи у том мултиетничком селу одувек добри и да би остали требали да следе њихов пример.

- Ово је јединствен пример и ми смо једино село у широј околини које може да се похвали оваквим односом. Не кажем да су у осталим селима односи лоши, али овако нешто имамо само ми. Доста муслимана је донирало новац за изградњу цркве - казао је Брајовић.

- Нисмо имали средстава да наставимо радове, па смо са првим радовима почели у пролеће 2022. године и то захваљујући донацији коју је обезбедио председник Србије Александар Вучић и захваљујући тим парама објекат је урађен до овог нивоа. Сви бетонски стубови, темељи, темељне плоче и армирачке радове су радили људи који су муслимани. Можемо се тиме похвалити да су ову нашу грађевину градили Бошњаци и Срби - прича Горан Брајовић из села Гоње.

Горанов комшија и пријатељ, припадник бошњачке заједнице Рахим Шмрковић, први је притекао да помогне изградњу овог храма.

- То је обавеза нас који овде живимо. Помажу сви, нема везе чија је богомоља и да се гради џамија исто тако би помогли сви остали. Помаже колико ко може, и увек се тако заједнички радило овде код нас. Одазвао се свако, ко је како могао. Неко физички ради, неко донира новац или материјал - каже Рахим Шмрковић из села Гоње. 

У селу Гоње помажу Срби и Бошњаци једни другима у свему, заједно се веселе и тугују.

Православни верници из Гоња на Пештерској висоравни одлазили су до 15 километара удаљене Сјенице како би пресекли славски колач. 

Са нестрпљењем очекују завршетак радова на цркви у свом селу, верују да ће се обезбедити новчана средства да се радови окончају пре зиме, због сурових временских услова на Сјеничко-пештерској висоравни.
 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".