Тунбергова је била међу десетинама демонстраната који су покушали да блокирају приступ хотелу "Интерконтинентал" на Парк Лејну, где се одржава поменути форум за енергетику, пренео је АП.

На конференцији, поред осталих, учествују извршни директори саудијске компаније Арамко и норвешког Еквинора, као и британски министар за енергетску безбедност.

Како се наводи, Тунбергову су полицајци одвели у полицијско возило, заједно са још десетак активиста.

Лондонска полиција саопштила је раније да је пет особа ухапшено због сумње да су ометали саобраћај током протеста.

Демонстранти су покушали да блокирају приступ месту одржавања конференције тако што су седели на тротоару поред улаза, држали транспаренте и узвикивали пароле, док су неки палили димне бакље.

Фото: Танјуг/АП

 

Активисти Гринписа спустили су се са крова хотела како би развили транспарент са натписом "Зарадите много новца од нафте".

Демонстранти оптужују компаније за фосилна горива да намерно успоравају прелазак енергије на обновљиве изворе, како би оствариле већи профит.

- Свет се дави у фосилним горивима, а наше наде, снове и животе пере поплава зеленаштва и лажи - рекла је Тунбергова новинарима пре него што је приведена.

Истакла је како је деценијама било јасно да су индустрије фосилних горива биле свесне последица својих пословних модела, а ипак нису урадиле ништа.

- Не можемо дозволити да се ово настави, па немамо друге опције осим да их физички ометамо и морамо да наставимо да показујемо да им ово неће проћи -  поручила она.

БОНУС ВИДЕО:

ЕКСПЛОЗИЈЕ ОДЈЕКУЈУ ГАЗОМ - Зграде се руше као куле од карата - Освета Израела је у току
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".