Место Пругово код Сплита од уторка увече завијено је у црно. У суседном Коњском, на државном путу ДЦ 56, око 20 сати дошло је до стравичне саобраћајне несреће три возила, у којој су живот изгубиле две сестре, А. Б. (36) и А. Б. (55), док је главни кривац удеса Г.Ј. (47), под видним утицајем алкохола, пешака побегао у ноћ.

Након нешто више од сат времена од несреће, док је полиција на месту несреће обављала увиђај на којем су свој допринос дали и локални ватрогасци режући лим и осветљавајући простор, одбегли возач лоциран је у сопственој кући. Било је око 21.20 сати кад су му полицајци, наоружани до зуба, покуцали на врата породичне куће. Иако је врата закључао и одбијао да изађе, притом се оглушујући на полицијска наређења, интервентна му је на силу упала у кућу.

Призор униформисаних људи том пијаном 47-годишњаку никако се није свиђао па је одбијао и даље да поступи по њиховим наређењима, тако да су полицајци над њим били приморани да упорабе средства присиле. Одмах је подвргнут алкотесту, који је пао, па је преноћио у сплитској болници на трежњењу, а како су му уједно утврђене повреде у виду фрактуре грудне кости, на крају је хоспитализован због тешких повреда. Када буде отпуштен с лечења, 47-годишњака ће преузети сплитска полиција како би над њим спровела истраживање те га казнено пријавила за изазивање саобраћајне несреће с двоструким смртним исходом, као и за бег с места несреће.

- Кад смо сазнали за несрећу, остали смо затечени. Погинуле сестре биле су предивне особе, из дивне породице. Њихови родитељи имају још деце, али ово ће их дотући. Обе су биле јако вредне, радиле су у Сплиту за две познате компаније. А оно што нас највише растужује јесте чињеница да су погинуле биле јако опрезне у саобраћају, а страдале су због особе која је очигледно свесно села пијана за волан не марећи за друге - каже мештанка Пругова.

Други комшија погинулих сестара каже да су били на месту трагичног догађаја како би запалили свеће.

- Плочник је сав ишаран траговима гума и препун разбијене пластике. Била је чак и таблица аута на травњаку, само не знам је л‘ то од сестара или од мушкарца који је несрећу скривио. Судећи према свему, возач који је скривио несрећу наишао је јако великом брзином, а ту је ограничење 30 км/х због радова. Боље ми је да ћутим што се њега тиче. Довољно је само рећи да је било питање времена кад ће се овакво нешто догодити и да његова деца нису заслужила да сада ово све проживљавају јер оваква трагедија, кад се скриви, зна се да је за затвор - закључује други становник Пругова.

Према последњим информацијама, до несреће је дошло када се 47-годишњак возећи комби "мерцедес" забио у задњи део фијата у којем су биле сестре и у том је тренутку из супротног смера наишла "дачија дастер".

И раније дивљао аутомобилом

Возач комбија одговоран за још једну трагедију на далматинским улицама, и недавно је изашао из затвора јер је пијан дивљао аутомобилом те је потом покушао да прегази полицајца.

Тада му је измерена прилична количина алкохола у крви, 1,8 промила. Наиме, он је покушао да аутом згази полицајца који је стигао на интервенцију и само захваљујући брзим рефлексима полицијског службеника који се бацио поред пута, није дошло до трагедије. Против њега је 2016. године подигнута оптужница, а како су потврдили на сплитском Опшинском суду, 2020. године донесена је и пресуда.

(Јутарњи лист/24сата)

БОНУС ВИДЕО: