Ипак, да није било његове породице, која му је била једина подршка на почетку тениске каријере, данас вероватно не би био ту где јесте.

Велики утицај на Новака током читавог живота и тениске каријере имао је његов отац, Срђан Ђоковић.

О Срђану се већ доста тога зна, али је мало познато да је и сам био изузетно успешан спортиста.

Наиме, Ђоковић сениор се професионално бавио скијањем, а касније је радио и као ски инструктор на Копаонику.

Фото: Н. Параушић

 

 

Срђан је своју каснију супругу, и Новакову мајку, Дијану упознао управо док је био ски инструктор.

- Дошла је да скија и пријави се за инструктора скијања, а на крају је остала сама. Видео сам је у плавом комбинезону, приметио њену фигуру. Нисам успео да је заведем у почетку, требало ми је неколико дана убеђивања, али на крају сам успео - рекао је једном приликом Срђан Ђоковиц́.

Копаоник је веома посебан за породицу Ђоковић, јер је ова планинска лепотица и место на којем је Новак кренуо да се бави тенисом, а ту је и упознао чувену Јелену Генчић која је имала немерљив утицај на његову каријеру.

- Радила сам са децом на теренима и видела дечака који виси на огради око терена и посматра шта радимо. Била су три терена један до другог и ја сам приметила да дечак кружи и слуша шта објашњавам играчима. На крају сам му пришла и питала га да ли зна који је спорт у питању, а он ми је рекао да је то тенис. Казао ми је и да је већ држао рекет у рукама. Запитала сам га да ли би желео да нам се придружи, на шта је он одговорио: 'Чекао сам да ме то питате.' Изашли смо на терен и радили, и истог дана сам схватила да је рођен за тенис. Затражила сам да ме упозна са својим родитељима. Мислила сам да су они гости на Копаонику, а не да ту живе. Ђоковићи су спортска породица. Новаков отац и мајка су скијаши и они су на Копаонику отворили палачинкарницу тако да су могли да буду на планини током зиме и два летња месеца да би скијали и тренирали. Рекла сам им да после Монике Селеш нисам уочила ниједног играча као што је њихов син и да мислим да ће он са 17 година бити међу првих пет у свету. Били су зачуђени мојим тврдњама, а сада кад размислим, мора да су мислили и да нисам нормална. Наиме, Срђан распитао се код новинара који су били на Копаонику ко сам ја и када су му они казали да сам створила Монику Селеш, породица ми је поверовала - рекла је Јелена Генчић својевремено за Време.

Фото: Н. Параушић

 

 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".