Мајка није желела да га назове другим именом, јер јој је тако, док је била трудна, у сну казао њен покојни брат. „Родићеш сина и даћеш му име Матија“, био је глас који је Зорка Бећковић послушала.

Гостујући својевремено у једној радио емисији, Бећковић је говорио о својој мајци Зорки и драгоценим успоменама везаним за одрастање.

Тада је објаснио и како је добио име.

- Мој деда Миладин Таушан отишао је из Безуја у Пиви у Америку, у печалбу. Кад се заратило, као добровољац стигао је на Солунски фронт. После рата је добио земљу у Војводини. Моја мајка се родила у Безују икао дете је стигла у Кањижу. У Сенти је мој отац службовао као официр… А пошто су и у Сенти и у Кањижи, Срби и тада, а и сада мањина, они су се готово сви познавали. Девојке које су тамо стасавале нису се удавале за тамошње Србе који су им постали готово најближа родбина, него најчешће за неког ко би дошао са стране. Тако је и мог оца неко довео у Кањижу где је срео своју будућу жену 1939. године.

Фото: В. Данилов

 

- Те године сам се ја родио у Сенти. Она је с њим провела у браку од 1939. до 1945. године. Значи, била је 6 година удата, а 50 година удовица - истакао је писац.

Уз брата Љуба и сестру Љубицу, Матија је био најстарије дете Бећковића – оца Вука и мајке Зорке. Требало је да се зове Радосав, али је необично име тог доба, поготово за Црногорце, добио на крајње несвакидашњи начин.

- Мајка је имала брата који се звао Милан и који је извршио самоубиство у својој двадесетој години. То се догодило баш у време њене трудноће која је после породичне трагедије протицала у кошмарима и траумама. Сваку ноћ је сањала. Једном је уснила како неки Мађар (тако је говорила) хоће да је удари ножем у стомак. У том тренутку испред њега би стао тада већ покојни њен брат, а мој ујак, и ставио руку на њен стомак, говорећи: "Немој, ту је Матија!"

- А онда би се обратио сестри, речима: "Родићеш сина и даћеш му име Матија" - говорио је књижевник.

Фото: Милена Анђела

 

Тако је Матија Бећковић име добио пре свог рођења, а да би мистерија око имена била већа, родио се 29. новембра, баш на дан Светог апостола Матеја.

Његов кум Јован Вуковић дошао је из Београда с идејом да му надене име Радосав, како се звао један од његових предака од кога није остало порода. Међутим, његова мајка Зорка није хтела ни да чује – Матија, или мењамо кума.

- Име Матија није постојало у родослову Бећковића у Црној Гори. Постојало је Матије или Мато, а Матија никако. У Далмацији и још понегде, Матија је било женско име.

То име га је, како и сам каже, обележило за цео живот.

БОНУС ВИДЕО: