Захтев за екстрадицију који су белгијске власти примиле у августу 2022. године није обрадио надлежни судија бриселског јавног тужилаштва коме је прослеђен две недеље касније, што је "монументална грешка" која је у петак увече довела до оставке министра правде Винсента Ван Квикенборна.

Шеф бриселског јавног тужилаштва у Бриселу Тим де Волф новинарима је рекао да је "озбиљан недостатак особља у канцеларији јавног тужилаштва у Бриселу одиграо улогу у свему овоме", али да "то није оправдање".

Он је признао да је документ након што је примљен без сумње заборављен међу осталим судским предметима у фиоци.

- Нико од колега који су били укључени у овај предмет не сећа се што се догодило конкретно са овим списом пре годину дана. Нема трагова даљње обраде - истакао је Де Волф.

Фото: Танјуг/АП

 

Осумњичени осуђен на 26 година затвора

Починилац напада Абдесалем Ласуед, осуђен је на више од 26 година затвора у Тунису 2005, али је оданде побегао у јануару 2011. године.

Тужилаштво је навело да су власти у Тунису то "пријавиле 1. јануара 2022. путем Интерпола", али да се тада у документу спомињао само захтев за његово изручење "због бега из затвора", што није прекршај према белгијском закону.

Министарка унутрашњих послова Анелис Верлинден је синоћ објаснила да због недостатка детаља у првом "црвеном обавештењу" Интерпола случај није могао одмах да добије правни третман.

 

 

Проглашен кривим за неколико покушаја убиства

Према писању неколико белгијских листова, Ласуед је проглашен кривим за неколико покушаја убистава.

Напад чија су мета у понедељак увече били шведски фудбалски навијачи поново је покренуо дебату о средствима белгијских снага безбедности и праћењу радикализованих појединаца, посебно од стране имиграционих служби.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".