Петра Дивац искрено је говорила о свом одрастању у породици кошаркаша Владе Дивца. Када су у питању медији, њена браћа и она су били непрестано под оком седме силе:

- Моја браћа и ја смо одрасли под лупом, сада се прати све, прате се друштене мреже. Сада је све доступно, укуцаш нечије име и фактички сазнаш целу историју особе. Ја се трудим да имам своје мишљење и да га истакнем. Родитељи су ме научили, посебно моја мајка, оба родитеља су ми "глас разума", али она ми је говорила: "Ајде, једина си женска наследница, једино си женско у породици, немој да те људи користе, стани иза својих речи."

Петра је открила да су јој родитељи саветовали да буде пажљива када су у питању друштвене мреже: 

- Наравно да јесу, раније није било телефона, моја браћа Лука, Матиа и ја одрасли смо тако што су нам друштвене мреже биле нешто страно. А како се временом то мењало учили смо, а виђали смо разне скандале и како у секунди дође до тога да пошаљете погрешну слику, једну реч, па чак и лајк, то се увек види, то се објави, буде извађено из контекста. И онда смо увек прво читали па размислили добро шта ћемо рећи, или што би наш народ рекао: "Два пут' мери, једном сеци".

 

Фото: Принтскрин/Инстаграм/диваццп

 

Усвојена ћерка познатог кошаркаша открила је да ли се некад посвађала са Луком и Матијом: 

- Сваки брат и сестра се посвађају, али је то нормално, а ја кажем и здраво. У суштини код нас је све подељено на три дела, а и велика је разлика у годинама између мење и браће, седам година и четири, а онда нема ни много простора за конкуренцију. Ја сам доста млађа за њих и ја их нисам интересовала. Имала сам лутке, а они аутомобиле и диносаурусе, тако да није било простора за свађу. Али не дај боже да сам у неком проблему, њих двојица одмах стану да ме бране.

Познато је да се браћа не експонирају толико у јавности, а сада је открила и због чега: 

- Браћу нисам питала због чега нису више у јавности, а ја нисам планирала да будем јавна личност, само сам стала иза пројекта "Усвојени за усвојене". Моја браћа су повучене особе, знају ко су, раде у секторима где не морају да се експонирају.

Од Владе је увек добијала праве савете и подршку: 

- Као и сваки родитељ каже: "Пази шта радиш и размисли да ли је то нешто што желиш, причаће се, то су ствари које остану заувек." Бринуо је, али је дао подршку. Имам пуну и мамину и његову подршку. Ово јесте део мене што сам усвојена и ово јесте моја животна прича, али желим да помогнем и зато сам покренула овај пројекат.

Петра је открила да ли би она некад усвојила дете: 

- Ја бих, баш бих волела. Гледајући на своје детињство на свој живот, волела бих да усвојим дете, да му омогућим све, покажем му свет. Процес у Србији је и даље веома тежак, али ако је то нешто што много желите, онда вам ништа није тешко. Усвојитељи су људи који много желе дете и онда им ништа није тешко.

Фото: Н. Параушић/Инстаграм принтскрин/ана_дивац

 

Потом је открила да ли осуђује мајку и да ли има предрасуде о људима који дају дете на усвајање: 

- Не, ја гледам да не осуђујем људе. Крећем од себе, не бих волела да неко има предрасуде о мени. Сматрам да није лако дати дете на усвајање. Моја мама која је родитељ каже:"Дете толико волиш, замисли која мука је тог неког натерала да да своје дете". Дете дајеш и из најбоље намере дате на усвајање, желите му најбољи живот који сте замислили. Знам много примера, конкретно један где је девојка родила са 16 година. Шта да ради, дете гаји дете. Из најбоље намере је дала дете на усвајање и она каже:"Ти волиш дете, имао си га девет месеци у стомаку." Само могу да кажем:"Хвала и што су нас донели на свет, што се труде, што нас нису абортирали, што сада имамо шансу чак и да будемо овде и да разговарамо".

(Информер)

БОНУС ВИДЕО: