Презентацији и пуштању система у рад у Палати ''Србија'' присуствовао је и председник Александар Вучић. Јавности је на лицу места презентовано како изгледа и функционише систем када неко дете у Србији нестане.

Систем је настао у Сједињеним Америчким Државама 1996. године, а назив је добио по Амбер Хагерман, деветогодишњој девојчици из Тексаса, која је отета и убијена. Систем ће се одвијати у две фазе. У првој фази медији ће прекинути са емитовањем својих програма у првих осам сати на сваких 30 минута, а након тога на сваких 60 минута.

Прекидање ће се огледати у томе да ће морати да се објави једна форматирана фотографија несталог детета са основним информацијама и евентуално неки подаци везани за сам нестанак, у смислу где је дете последњи пут виђено, шта је имало на себи. Затим ће мобилни оператери послати својим корисницима поруку о несталом детету, заједно са линком сајта Министарства унутрашњих послова (МУП).

Такође, ЈП "Путеви Србије", аеродром Никола Тесла, аутобуске и железничке станице објављиваће на екранима информацију о нестанку детета. Систем неће бити покретан за свако нестало дете, већ само када се испуне одређени услови. Уколико је дете млађе од седам година, систем ће се аутоматски покренути. Такође ће се покренути и ако је дете млађе од 18 година и има неки облик инвалидитета, као и у ситуацији када се поуздано зна да је дете у животној опасности. Искључиво ће полиција водити рачуна о покретању и прекиду система.

Након прве фазе, укључиваће се у систем обавештавања и тржни центри, бензинске пумпе, нафтне компаније, банке и друга места на којима је велика фреквенција људи, али и друштвене мреже. МУП ће са компанијом Мета договорити све појединости укључивања друштвених мрежа у овај систем и која ће бити одговорна да се све објаве о нестанку детета повуку када оно буде пронађено.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".