У полицији су потврдили да су добили информацију да неко мами децу слаткишима. Затим су уследила питања родитеља, али и локалних медија. Међу грађане се увукао страх. Истовремено, полиција је изашла на терен да провери шта се заиста дешава. Анализиране су пријаве грађана, извршене провере и обиђене су све локације за пријаву.

Обишли све сумњиве локације

- Ни на који начин није потврђена сумња да су деца нападнута или да је дошло до покушаја отмице деце - наводе у Полицијској управи копривничко-крижевачкој. Истичу да кривичном истрагом није утврђено ниједно кривично дело или незаконито понашање на штету деце.

Полицијски службеници су објаснили да се свака примљена дојава проверава, али и да до сада није једна није била валидна.

Проверава се свака примљена дојава

- Полицијски службеници проверавају сваку примљену дојаву и сличне информације, али до сада нисмо потврдили њихову валидност кроз досадашњи рад и провере - истичу они, уз објашњење да се вести о сумњивим возилима појављују периодично, али никада нису поткрепљене.

Како су објаснили из полиције и раније су добијали овакве пријаве.

Фото: Танјуг/АП

 

- Добили смо једну такву пријаву пре неколико дана. Након обиласка ширег копривничког подручја утврдили смо да пријава није тачна и да нема потребе за ширењем панике и непотребним узнемиравањем јавности - рекли су из полиције.

Страх и у бјеловарском крају

Са сличним информацијама суочена је и бјеловарска полиција. И тамо су почеле да круже гласине да је неко покушао да намами децу у сумњиви комби и киднапује их, пише Н1.

- Овакве пријаве забележене су на подручју више жупанија - познато је из Полицијске управе бјеловарско-билогорске.

Полиција саветује да децу треба учити самозаштитном понашању у саобраћају, опасностима зависности, штетним дружењима и комуникацији са непознатим особама.

- Апелујемо на родитеље, старатеље и све оне који су везани за васпитно-образовни процес млађе деце да разговарају са њима и едукују их на ову тему, али и морамо бити опрезни јер је дечја машта велика - апелују из полиције и поручују да се свако сумњиво понашање мора пријавити 192.

(Јутарњи лист)

БОНУС ВИДЕО: