Секретар за социјалну заштиту Града Београда Петар Јордановић каже да ће родитељима бити уплаћено од једне до три просечне плате, а да је пријављивање почело.

- Град Београд преко Секретаријата за социјалну заштиту обезбеђује новчану помоћ родитељима који имају тројке, четворке, петорке, шесторке и дупле близанце. Новчана помоћ износи у висини једне просечне плате Града Београда, око 109.000 динара. Предшколци добијају једну просечну зараду, основци две и средњошколци добијају три - рекао је Јордановић за ТВ Прва и додао:

- Пријављивање се врши у Центрима за социјални рад на општинама на којима се налазе породице. То је лепа акција с обзиром да смо прошле године имали 108 породица које су добиле ту врсту помоћи односно негде око 345 деце. Град је издвојио средства и помаже на неки начин породицама како би им бар мало олакшао.

Поставља се питање да ли родитељи који имају троје, четворо и петоро деце различитих узраста имају право на помоћ.

- Ово се не односи на породице које имају троје деце, него на породице које имају тројке, четворке, дупле близанце. Петорке и шесторке још нисмо имали, али се надамо да ће их бити. Решење и исплате новца иду јако брзо. То је одлично регулисано у последње време да сва решења која стижу за било коју врсту услуге које Секретаријат за социјалну заштиту пружа се врло брзо исплаћују. Ми немамо рок за које време треба да се пријавите, али и ако га буде нико неће остати ускраћен за ту врсту помоћи - казао је Јордановић.

Подсетимо, ова стална новчана помоћ је предвиђена чланом 68 Одлуке о правима и услугама социјалне заштите Града Београда и то:

  • родитељи деце предшколског узраста - у износу од једне просечне зараде,
  • родитељи деце основношколског узраста - у износу од две просечне зараде,
  • родитељи деце која похађају средњу школу до краја школовања, а најдуже до 20. године живота, под условом да се финансирају из буџета Републике Србије и да сва деца похађају средњу школу - у износу од три просечне зараде.

БОНУС ВИДЕО: