За Мандића је гласало 49 посланика. У гласању није учествовала опозиција, чији су посланици пре гласања напустили салу парламента.

На крају скупштинске расправе Мандић је поручио да је његова мисија да помири Црну Гору, преносе подгорички медији.

- Моја мисија, ако добијем подршку, је да помирим Црну Гору и ја ћу се тако понашати - поручио је Мандић, на крају вишечасовне расправе у парламенту.

Он је казао како будућност Црне Горе треба да буде императив свима.

Андрија Мандић - биографија

Андрија Мандић је рођен 19. јануара 1965. године у Шавнику. Дипломирао је на Металуршко-технолошком факултету у Подгорици.

Фото: В. Кадић

 

 

Пре активног политичког ангажмана, био је успешан предузетник. Као директор и сувласник акционарског друштва за прераду обојених метала, организовао је прву приватну производњу алуминијумских легура у Црној Гори. У сарадњи са Металуршко-технолошким факултетом из Подгорице радио је на пројектовању, изради и инсталирању опреме за ливење алуминијума, као и на комерцијалном металуршком инжењерингу.

Један је од оснивача Српске народне странке, а од 2003. до 2009. године био је председник СНС-а. У Влади некадашње СРЈ обављао је функцију заменика министра за привреду. Био је на челу коалиције „Српска листа“, и њен председнички кандидат на изборима 2008. године.

Фото: П. Милошевић

 

 

Уједињењем некадашње Српске народне странке и Народне социјалистичке странке Момира Булатовића 24. јануара 2009. године основана је Нова српска демократија. Андрија Мандић је од тада на челу те политичке организације која је до 30. августа прошле године била најјача опозициона странка, а од тог датума је владајућа партија са највећим бројем посланичких мандата.

Од 2012. године, оснивач је и члан председништва Демократског фронта. Био је носилац листе „Демократски фронт – Ми или он“ на парламентарним изборима 2016. године. Тадашња изборна победа тог политичког савеза је осујећена режимском организацијом лажног државног удара, а против лидера ДФ-а је организовано, како су тврдили, лажно суђење и монтирани политички процес.

На парламентарним изборима 2020. године, са коалицијом “За будућност Црне Горе” победио је режим Мила Ђукановића и са другим председницима странака овог савеза и остатком дотадашње опозиције сменио власт ДПС-а по први пут од 1989. године.

Од 2001. године до 2020. године био је посланик у Скупштини Црне Горе.

Био је члан делегације Скупштине Црне Горе у Парламентарној скупштини Савета Европе, као и члан Уставног одбора, Одбора за безбедност и одбрану, Одбора за антикорупцију и члан делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а. Био је председник анкетних одбора и комисија за контролу поступка приватизације.

БОНУС ВИДЕО: