Свако домаћинство мање-више зна за себе шта му је најисплативије, односно који вид грејања, али мимо одабира грејног тела - осим ако нисте везано за централно грејање - поставља се још једно битно питање: Да ли грејати кућу цео дан или само по потреби?

Наравно, и сам "темпо" грејања зависи од тога колика је породица, односно некретнина, где живите (планина, град, море...), али ако поставимо универзално питање - да ли лагано грејање укључено цео дан заиста штеди новац, добијамо овај одговор од стручњака...

Они сугеришу да је остављање грејања "на лаганом", током целог дана, само мит. С једне стране, ако оставите грејање укључено цео дан, котао ће морати да ради пуном паром, како би одржавао температуру на задатом нивоу, а енергију ћете трошити цео дан, у поређењу са подешавањем да грејање креће у одабрано време.

Међутим, ако је простор само по себи хладнији, требаће вам више енергије да га загрејете када дођете кући и укључите грејање. Стога, експерти саветују коришћење тајмера. То омогућава да се грејање укључује и искључује онда када ћете га највише користити, а тако да не бринете да ли ћете заборавити да га искључите.

Многи стручњаци су сагласни са тим да је најважнија ствар коју треба узети у обзир - када је у питању ефикасно грејање куће или стана - открити где топлина излази из њих. Ако је простор добро изолован, потрошићете мање енергије без обзира на то да ли гријање остављате укључено цео дан или користите тајмер.

Што су губици топлине мањи, то ћете мање енергије потрошити за постизање пријатне температуре у дому.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".