Та девојка је била прелепа Никица Мариновић, која је на овом такмичењу као прва представница тадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, освојила сензационално друго место и постала прва пратиља Индијке Реите Фарије.

 

 

На избору се, наводно, нашла случајно. У време када се организовао избор за Мис Југославије, женски часопис "Базар" преузео је организацију. Међутим, главна уредница није била задовољна пријављеним кандидаткињама и кренула је у потрагу за анонимним девојкама.

Срела је Никицу Мариновић, тада још увек малолетну ученицу дубровачке Економске школе. Једва је успела да наговори њене конзервативне родитеље да је пусте на такмичење, а и сама Никица је била таква, дуго времена се устручавала да се скине у дводелни купаћи костим. Попустила је тек након што су на њу утицали тадашњи власници лиценце за Мис света.

Из тог времена колају приче да јој је лента најлепше на свету измакла зато што је дошла из земље комунистичког блока. Било је и других теорија.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Asian Sashes (@asiansashes)

 

У Лондону су је дочекали попут ванземаљца који је дошао преко "железне завесе" - била је прва мис из земаља социјалистичкога блока. Уместо очекиване партизанке - мушкобањасте девојке у војничком шињелу и гојзерицама, пред њих је заблеснула права лепотица.

У Лондону је освојила друго место и постала прва пратиља Индијке Реите Фарије. Друго место изазвало је негодовање код јавности, јер су сматрали да је Никица требало да победи. Развила се и теорија завере која никада није доказана.

Остало је записано да су гледаоци с видним негодовањем дочекали одлуку жирија, већина је сматрала да ће Мис Мариновић бити победница. Говорило се како је за Индијку било пресудно што је била спремна да, ако победи, одмах отпутује у Вијетнам, у посету америчким војницима који су тамо ратовали против комунисточкога отпора, а Никица се није усудила да потпише ту тачку у уговору.

Никица се након тријумфа на избору за Мис света преселила у Београд. Одбила је славног режисера Роберта Роселинија који јој је нудио улогу у свом филму, али Никица је сматрала да није спремна за Холивуд.

 

 

Њено срце је освојио београдски књижевник и режисер Вук Вучо с којим је добила сина Ђорђа. Тај брак је трајао мање од пет година, а након развода, поновно су је опседали удварачи.

По други пут, Никица је судбоносно "да" рекла чувеном редатељу Здравку Шотри, којем је родила сина Марка. Тај брак је потрајао мало дуже, али и та љубав се завршила 1980. године.

Никица је имала бутик у Кнез Михаиловој и многи су долазили само како би је видели. А онда јој се, у једном тренутку изгубио траг. Причало се да се бори са депресијом, да је често на психијатрији, а говорило се како је остала без новца, па се потпуно повукла и била врло усамљена.

Живела је далеко од очију јавности, прекинула је и контакте с најближим пријатељима. У новембру 2008. поновно се нашла на насловним странама.

Никица је попила смртоносну дозу таблета за спавање не оставивши за собом опроштајно писмо ни поруку из које би се могло закључити зашто је починила самоубиство. Имала је 61 годину.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".