Без обзира на то како волите да једете кромпир, свакако морате прво да га ољуштите. Пред вама је једна сјајна идеја како можете искористити љуске од кромпира.
Да ли сте знали да је љуска кромпира одлична код уклањања мрља од рђе?
Кромпир садржи оксалну киселину, која претвара нерастворљива једињења гвожђа у растворљиви комплексни јон. То је научно објашњење како је кора кромпира прилично ефикасна у уклањању рђе.
Тако можете искористити љуске од кромпира за прављење раствора богатог оксалном киселином за чишц́ење зарђалих проблематичних места. Да бисте то урадили, потопите коре у воду. Користите само толико воде да покријете коре; ово ц́е омогуц́ити да оксална киселина буде што концентрованија. Оставите коре да се натапају неко време, рецимо, док се ваше укусно јело од кромпира не испече у рерни. Затим извадите љуске из воде. Помешајте мало воде од кромпира са содом бикарбоном да добијете пасту.
Пасту можете употребити како бисте очистили рђу са маказа, ножева или чак баштенског алата.
Нанесите пасту на зарђало подручје, сачекајте 20 до 30 минута, а затим очистите, оперите и исперите. Попут магије, ваши зарђали алати поново ц́е изгледати као нови
(Крстарица)