До несреће у руднику "Лубница" код Зајечара дошло је током радова на чишћењу залепљеног угља на ободима бункера, на чему су била ангажована три рудара, наводи се у прелиминарном извештају, сазнаје РТС. Рудари су, како је утврђено, током откопавања обода један за другим напрасно пропали кроз угаљ.

Републичка рударска инспекција извршила је ванредни инспекцијски надзор у ЈП ПЕУ Ресавица, Рудник Лубница погон сепарација у месту Грљан, где је јуче дошло до несреће у којој су два радника погинула, а један повређен.

Прелиминарним извештајем констатовано је да је у јутарњим часовима вршено чишћење бункера готових производа ситног угља од залепљеног угља на ободима бункера.

Радове на чишћењу су вршила три заспослена рудника Лубница, пише РТС.

Рудари пропали кроз угаљ у бункеру

Током извођења радова у бункеру дозирано је испуштање угља, а процедура налаже да радници постепено силазе низ бункер и откопавају ободе бункера од залепљеног угља.

Како је утврђено, током откопавања обода, рудари су, један за другим, напрасно пропали кроз угаљ у бункеру.

Остали радници сепарације су, потом, започели са испуштањем угља из бункера и демонтирањем излазних врата, како би што пре ослободили рударе који су били у бункеру. Успели су да их извуку из бункера након 15 до 20 минута.

Два запослена су смртно страдала, док је трећи запослени са лакшим повредама извучен из бункера, наводи се у прелиминарном извештају.

Истрага се наставља.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: