Председник Скупштине АП Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Иштван Пастор сахрањен је данас у Суботици, на Бајском гробљу из Пеић капеле.

- На моју молбу, од њега ће се говором опростити премијер Виктор Орбан, председник Републике Александар Вучић, Хунор Келемен, председник Демократског савеза Мађара у Румунији (ДСМР) у име мађарске заједнице ван матичне државе и Балинт Јухас, председник Извршног одбора СВМ-а у име странке - објавио је његов син Балинт Пастор на свом Фесјбук налогу.

Велики број грађана окупио се на гробљу како би Пастора испратили на вечни починак, међу њима су и Милош Вучевић, Томислав Момировић, Владимир Орлић, Ђорђе Милићевић, Ивица Дачић и многи други. Председник Србије Александар Вучић стигао је на сахрану Иштвана Пастора у друштву мађарског премијера Виктора Орбана.  На испраћај лидера Савеза војвођанских Мађара дошао је и Милорад Додик.

Данас је у Новом Саду, у 10 часова, одржана и комеморативна седница у великој сали Скупштине АП Војводине.

- Мој отац је наиме био председник тог дома најдуже време икада, на шта је с разлогом био поносан. На молбу породице, од њега ће се на комеморативној седници говором опростити Игор Мировић, председник Покрајинске владе, Дамир Зобеница, потпредседник Скупштине АПВ и др Бојан Баги, председник покрајинске посланичке групе СВМ-а - написао је Балинт Пастор раније.

Подсетимо, Иштван Пастор је преминуо у понедељак, 30. октобра, у 68. години након тешке болести.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".