Чаије су специјалитет са југа Србије - пециво због ког су се некада чекали редови у пекарама. Подсећа на питу, али се прави од теста као за хлеб, а ово пециво се пуни надевом од сира. У Новом Пазару познато је и под називом ћахије, а припрема овог пецива није компликована. Уместо уља, можете користити маст за аутентичан укус.
Састојци:
- 700 г брашна
- 25 г квасца
- 150 мл уља
- 1/2 кашике соли
- 1 кашичица шећера
- 250 мл топле воде + мало млаке воде
За надев:
- 300 г сира
- 2 јајета
- 8 кашика уља
Размутите квасац у млакој води, додајте шећер, па оставите неколико минута да се активира. Потом додајте со, уље и топлу воду. Постепено додајте брашно и замесите тесто за пециво. Оставите да одстоји око 45-60 минута покривено крпом. Потом премесите тесто. Одвојите руком мање лоптице теста и развуците их у тањи круг уз помоћ оклагије по површини посутој брашном. Премажите уљем и распоредите сир по сваком делу теста. Затворите руком ивице теста са сиром. Уролајте у облик пужа, па ређајте пециво по подмазаном плеху за печење. Оставите пециво на собној температури око 15-20 минута, па пеците на 200°Ц око 20 минута или док не порумене. Ако сте љубитељ пецива, препоручујемо најмеканије пециво са фета сиром.
Ствар укуса
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".
Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".