- Једна професорка одлучила је да прошири границе практичне наставе и  уместо да историју само предаје, она своје ученике води у манастире широм Србије. Да ли тако успева да их научи да заволе не само предмет, већ и веру и традицију? - започела је водитељка Ирина Вукотић која је уз професорку, која предаје историју чак у четири школе у Ужицу, угостила и њене ученике Милицу Марјановић, Теодору Крчавац, Ђорђа Томашевића и Андрију Цвејића.

- Имам ту привилегију да у животу радим оно што волим. Креирала сам један профил, који се зове Стазама духа, где сам објединила своје четири љубави: љубав према историји, љубав према вери, путовањима и љубав према раду са децом - истиче професорка Ивана.

Она додаје да је у раду са ученицима кључна мотивација и подстицај:

Фото: ТВ Прва принтскрин

 

- Мислим да су наша деца добра и треба им само подстицај и мотив. Морамо да им покажемо да их волимо. Деца то знају да препознају и узврате. Трудим се да освестим деци ко су одакле су, да имају свест шта значи патриотизам, да воле своје корене. Могу да посведочим да деца јако лепо реагују када посетимо нека места која су везана за историју - поручује Ивана Јанковић.

Професорка из Ужица путем профила који води промовише бројне таленте својих ученика, било да је реч о глуми, говорништву, музици, а уз то их учи, и то, на местима на којима су се одвијали догађаји из историје.

 

 

- Књиге нама дају одређено знање, али путовања су нешто што нам даје значајно искуство - говори Јанковићева која у оквиру свог профила на друштвеној мрежи Инстаграм дели искуства из бројних манастира у Србији, Црној Гори, те Босни и Херцеговини, Косову и Метохији, па чак и Украјини. 

Саговорница Ирине Вукотић истиче да је на њу и децу посебан утисак оставило едукативно путовање у светињу која се налази у Херцеговини, тачније, Пребиловцима, где се догодило велико страдање Срба.

- Прва фотографија коју сам објавила на страници коју водим је заправо цитат који сам фотографисала у манастиру Тврдош, у Херцеговини, од владике Николаја: "Љубав је јача од свега, премда не изгледа увек тако". Када је љубав покретач, ту нема грешке. Деца и људи то препознају, а мој једини мото за рад је управо то - закључује професорка Ивана Јанковић.

БОНУС ВИДЕО: