Један од највећих домаћих филмских редитеља Емир Кустурица постао је познат широм света и један је од највечих амбасадора наше земље. Кустурица је један од најугледнијих европских филмских стваралаца од средине 1980-их, најпознатији по надреалним и натуралистичким филмовима.

Осим по великим уметничким делима, пажњу је привлачио и својим приватним животом, као и једном од највечих љубавних прича. Наиме, са супругом Мајом у љубави је пуне четири деценије, а заједно су добили двоје деце - сина Стибора и ћерку Дуњу.

Фото: Профимедиа

 

 

Кустурица припада старом кову, а рођен је 1954. године у Сарајеву. Студирао је у Прагу, а у родном граду радио је до 1988. године, након чега је отишао у Америку, а све остало је историја.

Оно што је посебно занимљиво јесте да је Кустурица 2015. године променио веру, када се и крстио у православном манастиру Савина, недалеко од Херцег Новог. Упркос томе што га и данас зову Емир, будући да је стекао велику славу под тим именом, звамично је променио име и постао Немања.

Након тог чина, дигла се велика прашина међу бошњачким народом. Наиме, они су сматрали да никако није смео да пређе у православље и да се декларише као Србин, будући да су његови родитељи били Муслимани.

Фото: Профимедиа

 

 

Међутим, Емир је објаснио да је његов отац Мурат Кустурица био атеиста и да се увек изјашњавао као Србин.

- Моја породица делимично је преобраћена у ислам, али је и даље практиковала православље. Нико у мојој породици није исповедао ислам. Ја нисам преобраћен, ја сам само крштен. Моја предвиђања су да смо ми хришћани на ивици истребљења. Када сам крштен, хришћанство није било у доброј позицији, али пошто верујем у културу, верујем и у Бога. Верујем да се он јавља кроз културу - објаснио је Кустурица једном приликом за медије.

Фото: Катарина Михајловић

 

 

Ипак, признао је да су му преци 250 година били муслимани, али су пре тога били православни хришћани. Он је додао да су морали да прихвате ислам како би преживели, јер су у то време Турци владали овим просторима. До тог сазнања дошао је проучавајући разне књиге, а утврдио је да је његова породица српска и да му је стога врло важно када умре да се зна ко је био. По рођењу је стекао држављанство БиХ, а осим тога има држављанство Србије и Француске.

БОНУС ВИДЕО: