''Заложила сам синоћ и било је толико топло. Види венчић од цвећа! Све моје ствари су овде, у овој полици. Само још струју да ми среде и телевизор да ми донесу, овде ћу да уживам као никад...'', објаснила је Душица, показујући свој нови дом новинарима Новости.

Фото: З. Рашић

 

Уводећи у свој нови дом, заправо киоск од неколико квадрата, који су обезбедиле добре комшије, Душица (68) сија, пуна захвалности. Суграђани из Доње Мутнице су пренеле киоск у њено двориште, а у њему се налази кревет, сто и столица, полица са одећом и постељином и нова пећ са чунком спроведеним кроз лимени кров.

Обложени зидови омогућавају осећај топлог дома. До сада је живела у оронулој кући, али је сада овај киоск њен нови дом.

Фото: З. Рашић

 

Од смрти мајке, Душица живи сама са пензијом од 13 хиљада динара и лошег је здравља. Недовољно је за живот, а тек недовољно за одржавање старе оронуле куће. Кров се уруђавао, а сада се очекује да ће се са првим снегом потпуно срушити. Млади мештани су покренули акцију хитног исељења Душице из ове куће која је опасна по живот. Најбрже решење је представљао управо киоск.

''За куповину трафике, коју смо нашли, требало нам је 70 хиљада динара. Уз помоћ објава преко друштвених мрежа, прикупили смо за двадесетак дана и више, око стотину хиљада'',  објаснио је Милош Ђурђевић за Новости, један од покретача ове акције.

Фото: З. Рашић

 

Спремили су терен у дворишту где су предвидели да буде трафика. Због топлоте су је подигли са земље, набавили су кревет, пећ, полице, сто и столице. Остаје само да се прикључи струја, као и да се изнутра уради изолација. Обећали су Душици и телевизор, објаснио је за Новости Ђурђевић.

Средства је донирало више од 40 домаћинстава, па Ђурђевић наглашава да је петина кућа у селу учествовала у збрињавању своје комшинице. Постојали су и донатори са стране, а како цифра није била велика, сакупљен је новац за мање од месец дана.

Фото: З. Рашић

 

''Знао сам у старту да ћемо да успемо, само је требало кренути. Солидарности и хуманих у селу има. Свесни смо да трафика није идеално решење, али је то било најбрже што смо могли да урадимо. Душица се уселила, видите и сами колико је због тога срећна'', додаје један од покретача ове акције.

И такав сиротињски дом је ипак дом

Последње рушење крова у старој кући је било у једној од соба, па је Душица почела да спава у ходнику из страха. Друга соба одавно није била за употребу, те је у њој чувала неколико кокошака, као и пса, кад је хладно. Душица је објаснила да неће ништа од срушеног крова искористити за огрев, те полаже наду у добре комшије да ће јој обезбедити и дрва за зиму.

(Новости онлајн)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".