Испод те добро осмишљене фасаде, крио се садистички серијски убица који је злостављао и убио преко 30 дечака, а њихова тела бацао у подрум испод куће.

Гејси је, као и већина серијских убица, имао врло тешко детињство. Одрастао је у Чикагу са оцем који га је злостављао. Његови пријатељи сведочили су како је често умео да га туче без икаквог разлога. Поред физичких повреда, отац га је злостављао и вербално и емоционално.

Први пут је убио у својој кући 1972. године када је са једног аутобуског стајалишта покупио тинејџера Џека Мекоја. Мекој је путовао од Мичигена до Омаха, а у Чикаго је застао да би разгледао град.

Гејси је тинејџеру понудио да код њега да проведе ноћ, а да ће га он ујутро одвести на аутобуску станицу. Касније је испричао полицији како се ујутро пробудио и затекао Мекоја како стоји у његовој спаваћој соби са кухињским ножем у руци.

Плашећи се да ће тинејџер да га нападне, Гејси је скочио на њега рвајући се док му није избио нож и убо га њиме више пута. Ипак, касније је утврђено да је тинејџер само направио Гејсију дорућак заборављајући да остави нож у кухињи.

Убиство је било тренутак откровења за Гејсија.

Фото: Профимедиа

 

Убиство Макоја је Гејсију, како је годинама касније сам изјавио, донело „оргазам који помућује ум“. Убиство је наводно било грешка, али је Гејси запамтио „врхунско узбуђење“, за којим ће наставити да жуди до краја живота.

- Тада сам схватио да је смрт била врхунско задовољство - испричао је касније инспекторима. Како је додао, тело несрећног тинејџера закопао је у једном празном простору испод куће.

Током наредних шест година још десетине тела придружиле су се лешу Тимотија Макоја, док се Гејси све то време претварао да је угледан члан заједнице. Наступао је на забавама и у болницама као „кловн Пого“, и нико није ни слутио какву мрачну тајну крије. До тренутка када је ухваћен, Гејси „кловн убица“ усмртио је најмање 33 особе.

Полиција је у празном простору испод куће на крају пронашла 27 тела. Поједина су се толико распала да су патолози морали да их идентификују помоћу зубних картона.

Полиција је почела да истражује Гејсија 1978. године након што је примила вишетруке жалбе за силовање и злостављање и повезала га са неколико случајева несталих лица.

Они који су познавали Џона Вејна Гејсија никада не би очекивали да ће он бити главни актер сличне приче. Готово сви који су га знали описали су га као благог и симпатичног човека. Већи део свог живота радио је у услужним делатностима, прво управљајући са три франшизе КФЦ свог таста, а затим започевши сопствени грађевински посао.

Његови купци су га памтили као љубазног, великодушног и спремног да помогне људима. Запошљавао је локалне тинејџере којима су били потребни послови и дао велики допринос локалној Привредној комори младих. На све то, викендом се облачио у кловна и наступао на дечјим рођенданским забавама.

Фото: Јутјуб притнсркин/Netflix

 

Гејси је отишао толико далеко да је почео да позива своје запослене да живе код њега када се развео од друге жене. Они који су пристали на то постајали су жртве силовања и напада.

Поремећени убица убио је толико тинејџера да је његов тајни простор испод куће постао мали да прими нова тела. То се догодило 1978. године када је тела почео да баца са моста у реку. Касније је признао да је пет тела бацио у реку, иако је пронађено само четири.

Џон Вејн Гејси је рођен у Чикагу 17. марта 1942. Гејси је рано схватио да је геј, али је током педесетих хомосексуалност и даље била табу, па се целог живота претварао да је стрејт. Како би побегао од оца злостављача, Гејси је 1962. године као тинејџер из хира отишао у Лас Вегас и запослио се у мртвачници.

То је био период када се каснији серијски убица по први пут сусрео са смрћу. Једне вечери, док је био сам у мртвачници, Гејси се попео у ковчег недавно умрлог тинејџера. Пригрлио је и миловао леш док није осетио дубоко стање шока.

Тада је позвао мајку и упитао је сме ли да се врати у породичну кућу. Убрзо пошто се вратио у Чикаго, Гејси се оженио са својом првом девојком и преселио у Ајову.

Током боравка у Ајови, Гејси је починио низ сексуалних напада на тинејџере што га је довело и до хапшења.

Оптужен је и осуђен за содомију након мукотрпног и хаотичног суђења. Добио је 10 година казне у затвору у Ајови. Ипак, пуштен је након само две године због узорног владања. Његова прва жена развела се од њега још за време суђења.

Фото: Профимедиа

 

Након пуштања из затвора, Гејси се поново нашао у Чикагу. Тада се заклео једном блиском пријатељу да се “никада више неће вратити у затвор”, али убрзо након тога поново је почео да узнемирава и напада дечаке.

Дана 20. децембра 1978. године Гејси је стигао у канцеларију својих адвоката како би присуствовао “рутинском састанку”. Уместо тога, неуредни Гјеси дошао је видно растројен и признао све својим адвокатима. Признао је како је убио скоро 30 младића у протеклих неколико година.

Полиција је после тога хитно издала налог за претрес и претражила његову кућу. Нажалост, убрзо су пронашли остатке многих младих мушкараца које је Гејси брутално убијао годинама. Гејси је ухапшен и дао је пуно признање за сва убиства.

Гејси је оптужен за 33 убиства и проглашен кривим по свим тачкама оптужнице.

Убрзо је осуђен на смрт. Датум извршења егзекуције првобитно је заказан за 2. јун 1980. године, али је Гејси поднео неколико жалби тражећи одлагање извршења смртне казне.

Док је боравио у затвору, Гејси је почео интезивно да црта. До данас, Гејсијева силовања и убиства просто су паралисала медије. Његове слике почеле су да се продају по ценама од 200 до 20.000 долара по комаду.

Када је Гејси коначно исцрпео жалбене поступке, погубљен је 9. маја 1994. године смртоносном инекцијом. По његовој животној причи снимљена је и серија под називом "Conversations with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes" која је премијерно приказана почетком прошле године на Нетфликсу.

(Стил Курир)

БОНУС ВИДЕО: