Познати српски глумац Жарко Лаушевић преминуо је у 64. години после кратке и тешке болести. Датум и место сахране биће накнадно саопштени.

Каријера Жарка Лаушевића била је каријера коју би свако пожелео, а једна од највећих и најупамћенијих улога била је улога Милоша Обилића у фулму "Бој на Косову".

Рођен је 19. јануара 1960. године на Цетињу. Дипломирао је глуму на Факултету драмских уметности у Београду, а био је члан Југословенског драмског позоришта.

Фото: Г. Марковић

 

 

Порекло презимена Лаушевић

Лаушевићи изворно воде порекло од Лауша Раичева Трепчанина. На основу неких топонима које срећемо на Косову и Метохији постоји вероватноћа да су Лаушевићи у црногорске крајеве могли да дођу са Косова, највероватније после Косовског боја.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Многе породице су се исељавале на Север преко Саве и Дунава и на Запад, у Црну Гору, Херцеговину и Босну.

На основу овога логично делује претпоставка да се ова група Лаушевих потомака уселила међу Новљане Трепчане још док су живели око Травника, а касније у бањанској висоравни у Трепчама и са њима остала у заједничкој скупини приликом насељења Дробњачке територије.

Дуго су третирани као потомци Калабића Трепчана.

Овакво мишљење на основу изложеног износе Душан и Миливоје Лаушевић у својој породичној монографији о Лаушевићима.

Лаушевићи су расељени свукуда, има их по градовима као што су Бања Лука, Сарајево, Врбас, Кула, Бачко Добро Поље, Београд, Ћуприја, Крушевац, Трстеник, Скопље, Пљевље и Никшић.

Њихови огранцу су: Јоловићи, Сарићи, Рутовићи и Булиновићи.

Лаушевићи су већином из Црне Горе односно са Жабљака, Дурмитора, место Тепца и прослављају Светог Великомученика Георгија, преноси "Еспресо".

БОНУС ВИДЕО: