Православни верници у Србији сутра обележавају празник посвећен преподомученицима Галактиону и Епистими. Њихова прича је звор праве духовне љубави, оне најчистије и најузвишеније. Пре предању, Галактионова духовна љубав према Епистими била је толико јака да он није желео да је види световним очима, јер за духовну љубав није потребно ни тело ни сусрет.

Свети Галактион и Епистима живели су у граду Едеси у Феникији, на данашењм подручју Либана, Израела и Сирије. Потицали су из незнабожачких породица. Када је Галактион одрастао у момка мајка му је умрла, а отацје за младићча изабрао жену Епистиму. Пошто нису желели брак и световни живот, Епстима се крстила, а онда су се заједно замонашили. Повукли су се на планину Пуплион и отишли у манастире, Галактион у мушку, а Епистима у женски. Изабрали су духовну уместо световне и физичке љубави.

Фото: Профимедиа

 

 

За духовну љубав није потребно ни тело, ни сусрет, већ чиста срца која су заувек повезана. Обоје су били поштовани и вољени у својим манастирима, и нису видели једно друго све до пред смрт. Заједно су страдали у прогонима хришћана.

Сутра се Свети Галактион и Епистима сматрају заштитницима свих људи који искрено воле, каква год та љубав била. Без обзира да ли је реч о братској, сестринској, пријатељској, телесној љубави - они су заштиитници ове најузвишеније емоције. Као што је и њихов живот посведочио, љубав увек превладава све недаће и, ако је јака и чиста, ништа је не може уништити и угасити.

Према старом обичају и веровању, на овај празник можете открити ко вам је сродна душа и отворити себи пут ка правој љубави. Пред спавање треба изговорити ову молитву:

"Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.”

Веровање каже да можете сањати особу која вам је суђена, а кроз снагу молитве можете добити неке смернице и сигнале како да убрзате сусрет са правом љубави.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&