Глумица Мирјана Јоковић обележила је неке од најпопуларнијих остварења крајем осамдесетих и почетком деведесетих, на првом месту "Сиви дом", затим "Заборављене", "Подземлје (Ундергроунд)", "Стршљен", "Буре барута".

Фото: Јутјуб принтскрин/TheViljuska/Игрутин

 

 

Као чланица чувене "турбо класе" Факултета драмских уметности, у којој су били још и Драган Бјелогрлић, Милорад Мандић, Дарко Томовић, Срђан Тодоровић, Весна Тривалић, Слободан Нинковић и Драган Петровић, обележила је једну еру домаће кинематографије.

Како је играла у најуспешнијим отварењима, укључујући и "Подземлје (Ундергроунд)" Емира Кустурице, које је добило Златну палму на Канском фестивалу 1995, средином деведесетих је Мирјана Јоковић била на врхунцу славе и прогнозирано је да ће постати највећа глумачка звезда на нашим просторима.

Одлазак Мирјане Јоковић у Америку

Међутим, у јеку својих највећих успеха, она се преселила у Америку.

Како су писали медији, гумица се отиснула у Калифорнију са извесним Срђаном Миленковићем, с којим је наводно у браку већ три деценије, али Мирјана никада није говорила о њему, нити су виђени заједно на неком догађају.

Будући да чува своју приватност, она никада није коментарисала свој емотивни статус, а раној младости је у једном интервјуу поменула да увек мора да има љубав.

Фото: Архива Новости/З. Кнежевић

 

 

– Љубав је јако важна и не бих могла без ње. Много радим и мислим да су ово године за рад. Много путујем, што после глуме највише волим, и онда је тешко одржати неку везу. Али, увек мора да постоји – рекла је Мирјана Јоковић давне 1990.

У међувремену је имала неколико мањих улога у Холивуду, а изградила је каријеру као професорка глуме на Калифорнијском факултету уметности, надомак Лос Анђелеса. Никада се, каже, није покајала јер је отишла ван земље.

– Не. Донела сам ту одлуку. Нисам одбацила глуму, него сам пробала да живим на други начин. Нисам мислила да су слава и популарност најважнији у животу. То је клопка због које људи могу да стагнирају – рекла је глумица недавно за Курир.

Према њеним речима, одлазак у Амрику јој је пружио много слободе, ширине, нових знања...

– Донео ми је врсту слободе да је могу да будем ја, било где и било кад. Донео ми је једну врсту апетита да научим о другим културама и разумем друге приче за које никад не бих чула, али и да видим свет изоштренијим очима, из срца и душе. Научила сам нове ствари. Никад нисам заборавила шта имам овде, ја сам Српкиња и волим нашу културу, пријатеље и свој град. Међутим, волим и свет и друге народе. У Америци сам више од пола живота. Дефинитивно имам два дома - у Србији и Америци – истакла је.

Фото: В. Данилов, П. Митић

 

 

Након што се преселила на Запад, Мирјану Јоковић дуго нисмо имали прилику да видимо у нашим филмовима и серијама, али је од улоге у "Вратиће се роде" почела повремено да се враћа и подсећа публику зашто је једна од најцењенијих домаћих глумица.

Ускоро ћемо је гледати и у главној улози у серији "Позив", у којој Мирјана Јоковић тумачи улогу некадашње инспекторке Анице Рељић.

БОНУС ВИДЕО: