Жарко Лаушевић је глумио лик Шиље у култној серији "Сиви дом" која се емитовала осамдесетих година.

- Постоји та сцена у серији "Сиви дом", када он гаси себи цигарете по руци. Иако су му ставили фластере како се не би изгорео, он их је скинуо и заиста гасио цигарете о руку, како би сцену дочарао на прави начин. То је био Жарко Лаушевић – изјавио је редитељ, Мирослав Лекић у емисији "Уранак" на телевизији К1.

Шиља  је једини лик којег у већем делу серије "Сиви дом" пратимо по изласку из дома, у његовим стоичким настојањима да, упркос криминалној прошлости, пронађе нормалан живот.

У свих 12 епизода готово да не проговара

Серија је снимана 1984. и 1985, а премијерно је емитована тек од фебруара 1986. До тада је Лаушевић имао само мање епизодне роле, али то се убрзо променило.

- Изнад свих осталих фантастичних глумаца који се појављују у серији, највише се истакао Лаушевић. Имао је најтежу улогу Шиље, који током свих 12 епизода готово да и не проговара.

Фото: Јутјуб принтскрин/Romul 099

 

 

Та улога оставила је велики печат у његовој каријери и мислим да никад после тога није одиграо тако захтевну ролу – испричао је једном приликом сценариста Гордан Михић и додао да је одмах након емитовања те серије завладала права хистерија за Жарком, који је тада имао 26 година.

БОНУС ВИДЕО: