Сезона слава је увелико почела, припреме око истих знају да трају и пар дана раније јер се свака домаћица и домаћин труде да ничег не фали на трпези. Често због тога се направи и већа количина хране која после славе остане.

Професорка др Верослава Станковић за Прва ТВ подсетила је да још увек није кренуо пост, те је славска трпеза све до 28. новембра (када креће велики Божићни пост), мрсна. Иначе, велики Божићни пост почиње 28. новембра и траје до 6. јануара 2024. године.

Сходно мрсним славама, на столу се нађе доста меса, а како истиче др Станковић, оно је добра подлога за развој бактерија. Како онда складиштити храну и конзумирати након што слава прође?

"Ту храну после славе треба чувати у расхладним уређајима, фрижидерима, до четири степена Целзијуса и то не претерано дуго. Максимално до 7 дана и при чему треба водити рачуна да подгрејану храну не треба поново подгревати", упозорила је докторка.

Указала је колико је важно да обратимо пажњу на начин и време чувања хране јер у супротном може да дође до тровања храном које у зимском периоду може да буде веома опасно. Када се томе придодају и респираторне инфекције, ето још већег проблема! Када је реч о навици Срба да припремљену храну за Нову годину чувају све до Божића, професорка напомиње да то не треба радити.

"Уколико то радите, онда такву храну треба да ставите у замрзивач и после тога само једном подгрејати", саветовала је за крај.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".