Здравствени проблем глумице је настао у стомаку, појављивале су се киселине. 

- Све је почело са малим киселинама у стомаку. Када бих нешто појело љуто или превише хране. Мислила сам да је то зато што сам била пушач. Стално сам узимала неке препарате за отклањање тог осећаја. Ако се много једе или ако је презачињена храна, ако је љуто, пуно бибера. Гастроскопијом, која је јако непријатан преглед, установила ми се кила неколико година уочи операције - каже Злата.

Фото: АТА имагес

 

Како је време пролазило тако су настајали нови симптоми који су забрињавали чувену глумицу. 

- Доктор ми је рекао да је кила јако стара и да је могуће да се догодила током порођаја, услед напона. Нисам могла одмах да се оперишем и ја сам наставила да узимам средства која ми олакшавају варење. Међутим, дође тренутак када ја осетим учестало лупање срца. Ја сам мислила да је аритмија или штитна жлезда. Ја одем код кардиолога, ендокринолога и ја не знам о чему се ради. И ја почињем да спавам у полуседећем положају, јер ми све смета. Нисам могла ни да удахнем ваздух како треба - каже Злата и додаје:

- Ја се вратим код свог хирурга, опет урадимо гастроскопију и он ми каже "Злато, кила је толико нарасла да је потерала желудац у једњак." Због тога ми је био тај осећај са срцем и нисам могла да нађем положај. Ове тегобе сам осећала неколико месеци, а констатовано ми је да је желудац делимично отишао у једњак. Отишла сам хитну операцију, али сам добила информације да ће можда морати да ми скидају кожу како би ми се продужио једњак... 

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Глумица је због болести описала физички опис јер је много смршала: 

- У првих два месеца пијете само течно. И бистре супе, углавном пилеће, нема никакав чврсти садржај. После тога два месеца иде кашаста храна, што је било ужасно. Ја сам почела да додајем и мало кајмака, несланог сира... Ту сам губила килажу коју нисам приметила да губим. После тога сам отишла да држим ресторан на Албанској ривијери и ја сам сазнала да сам изгубила килажу тако што сам обукла панталоне, које су само спале са мене. Један лекар који је долазио ту терао ме је четири пута да идем на рендген, јер је примећивао да губим килажу и мислио је да се мени нешто дешава. Вратила сам се у Београд, од фебруара до септембра сам изгубила око 18 килограма. Када је мене мој хирург угледао, разрогачио је очи и послао ме на све могуће анализе. Хвала Богу, све је било уреду. Ово је све генетика, није ништа друго. Али и мој страх је био да ми се нешто није догодило. Ја сам се одлично осећала. Ваљда ми се метаболизам средио и од тада се чешће прегледам - истиче глумица.

Међутим, то није  једина битка коју је она водила када је  у питању здравље: 

- Оперисала сам груди пре 11 година. Било је невероватно, на Тргу Николе Пашича био је онај мамограф и ја одем да се проверим и за шест месеци добијете када да дођете на онкологију да поновите ту мамографију. И ја добијем увећање за четири јединице у тих шест месеци. Пошаљу ме на козилијум, одем на операцију и ништа није било малигно. Тада су ми честитали што немам малигнитет - каже Злата Нуманагић у емисији "Ординација" на РТС.

БОНУС ВИДЕО: