Док је његов народ патио, Фидел Кастро је живео у удобности - пажљиво чувајући своју приватност од очију јавности, укључујући своје осморо деце, своје бројне љубавнице, чак и своју жену.

Ожењен прво са Миртом Диаз-Баларт из више средње класе, а затим са учитељицом Далијом Сото дел Валле, прву жену је преварио са прелепом Хаванан Наталијом Ревуелтом, а другу са "другарицом" Селијом Санчез, својом приватном секретарицом, која је уз њега била пуних 30 година.

Остале љубавнице ћемо само набројати а оне су: Хуана Вера, звана Хуанита, његов званични преводилац за енгелски језик; Гледис, стјуардеса кубанске авио компаније која је била присутна на иностраним путовањима; и Пилар или Пили, још један преводилац, овог пута који говори француски.

Фото: Википедија

 

 

Без сумње ту је било још много жена које су прошле кроз кревет Фидела Кастра али ширу јавност оне су непознате.

Кубанци деценијама нису имали појма о раскалашном животу Фидела Кастра. Колико год невероватно изгледало, Кубанци нису чак ни знали за постојање Далије, жене са којом је Кастро делио живот од 1961. године, све до 2006. године.

Размажени Фиделито

Најстарије од Кастрове деце, барем званично, је Фиделито, или Фидел Млађи (званично зато што је Фидел имао сина са љубавницом, Хорхеа Анхела, шест месеци пре Фиделита, плод тродневног пролазног сусрета.)

Физичка сличност је била упадљива између Фидела и Јуниора: исти нос, исти грчки профил, иста линија косе, иста брада. . . али тако различити животи.

Рођен 1949. године, Фиделито је једини син Мирте Диаз-Баларт, прелепе Хаванке којом се Фидел Кастро оженио годину дана раније док је још био обичан студент права. У једном од оних чудних историјских чуда, Миртина породица је била блиско повезана са Батистиним режимом када је овај постао диктатор 1952.

После њиховог меденог месеца у Њујорку, Фидел је брзо изгубио интересовање за елегантну Мирту, од које се развео 1955. Међутим, добио је старатељство над Фиделитом.

Фото: Профимедиа

 

 

Рано је „мали Фидел” преузео тешку мантију потенцијалног наследника, поставши тако једино од многобројне Кастрове деце представљено медијима. 1959. године, у незаборавном телевизијском тренутку, малишан се појавио у пиџами поред свог оца, такође у пиџами, у програму који је емитовао ЦБС.

У овом помало смешном окружењу, герилац који је управо тријумфовао на Куби успео је да умири америчке гледаоце: 10 минута је генијално објашњавао да није опасан комуниста већ добар породичан човек, као сваки други Американац.

Под псеудонимом Хосе Раул, Фиделито је студирао нуклеарну физику у СССР-у. Оженио се Рускињом. Именован је за шефа Кубанске комисије за атомску енергију (ЦЕАЦ) када је она основана 1980. године.

Фиделито се показао као прави син свог оца. Пијан од моћи, шетао је улицама Хаване у пратњи телохранитеља. Штавише, Фиделито је кренуо у проневеру. 1992. је отпуштен из ЦЕАЦ-а.

Фото: Википедија

 

 

Однос између прилично скромне Мирте из средње класе и грозничавог Фидела никада није био страствени - за разлику од његове љубави према Наталији Ревуелти, или „Нејти“, са којом је варао Мирту.

Са својим зеленим очима, савршеним лицем и природним шармом, ова Хаванка је у своје време важила за најлепшу жену у престоници. Удата за доктора Орланда Фернандеза, Нејти је симпатизовала идеје револуционарног покрета, посећујући Фидела прво као пријатељ, а затим као љубавница.

Године 1956. Нати је родила Алину. Фиделова једина ћерка, ово дете је такође било једино које се усудило да му се супротстави.

Како она прича у својој аутобиографији, са 14 година ова бунтовница је намеравала да напусти Кубу. У то време, Фидел није обраћао пажњу на то, али Алина је истрајала на тој идеји када је одрасла.

"Једног дана када сам био у Фиделовом предворју, Пепин Наранхо, његов ађутант, појавио се са примерком часописа Куба. На другој страни, видели смо Алину како позира на једрилици у бикинију, у реклами за рум Хавана Цлуб.

"Шта је ово забога?" викао је Фидел. "Зови Алину, одмах!"

Два сата касније, Алина је ушла у његову канцеларију, нимало застрашена. Свађа која је уследила остала је најупечатљивија од свих: вика је одјекнула по целој просторији, потресајуц́и зидове председничке канцеларије.

"Сви знају да си ти моја ћерка! Позирати у таквом бикинију је непристојно!"

"Ох, дакле, занима те шта ја сада радим?" одговори Алина вриснувши још јаче.

Прошло је неколико година, а онда, 1993. године, Фидел је преко тајних служби сазнао да Алина прави озбиљне планове да побегне са Кубе. Фидел је одмах позвао шефа пратње, пуковника Хозеа Делгада Кастра, мог тадашњег шефа: „Упозоравам вас: Алина не сме да напусти Кубу ни под каквим изговором и на било који начин. Упозорени сте!"

Два месеца касније, пала је драматична вест: На Бадње вече сазнали смо да је Алина успела да тајно напусти свој родни крај, носећи перику, опремљену лажним шпанским пасошем, уз помоћ мреже међународних саучесника.

Ретко смо могли видети Команданта тако бесног. За 17 година видео сам га само два пута. Али када му је Пепин тог дана саопштио непријатну вест, Фидел је полудео од беса: устајући, ударао је ногама о земљу, вриштећи.

"Каква група неспособних будала! Желим одговорне! Захтевам извештај! Желим да знам како је све ово могло да се деси!”

Петнаест година касније, Алину сам поново видео у Мајамију, где живи скромно, никада више није крочила на Кубу. Када сам је подсетио на ту епизоду, осмехнула се, са оним додиром туге који се види у очима сваког прогнаника на свету.

После Мирте и Нати, ту је била Далија Сото дел Вале, најважнија, али и најмање позната од Фиделових жена. Упознала га је 1961. током јавног догађаја у провинцији Вила Клара.

Фото: Профимедиа

 

 

Док је држао говор на отвореном, Фидел је у првом реду уочио прелепу девојку са којом је убрзано почео да размењује скривене и значајне погледе. Попут Мирте и Нејти, ова жена је била плавоока плавуша и мршава попут балерине.

После три састанка, а пре свега након уобичајених провера које је извршио Пепин, Фидел јој је предложио да се пресели у Хавану, где ју је врло дискретно сместио у кућу на периферији престонице.

Фидел и Далија су имали петорицу синова, а њихова имена су почињала на А: Алексис, Алекс, Алехандро, Антонио, Анђелито. Прва три имена су биле варијације Александра, псеудонима који је Фидел усвојио када је био герилац, у част Александру Великом којем се дивио.

Петорица синова одрасли су далеко од седишта моћи, од других Кубанаца, па чак и од својих рођака. Нико од петорице синова никада није прошао никакву војну обуку или учествовао у било којој међународној мисији помоћи да помогне "братским земљама", супротно ономе што је Фидел препоручио или наметнуо свим младим Кубанцима.

Петорица синова је одрасло и већина њих још увек живи у огромној породичној имовини Пунто Церо у хаванској четврти Сибони, у условима који су потпуно другачији од револуционарне штедње коју је заговарао њихов отац.

Фото: Профимедиа

 

 

Са својим стаблима наранџе, лимуна, мандарина, грејпфрута и банана, имање је личило на прави рајски врт — посебно ако се упореди са озлоглашеном књигом оброка коју су сви Кубанци, укључујући и чланове телохранитеља Фидела Кастра, морали да користе за куповину хране: Месечно су имали право на пет јаја по особи, мало пилетине, мало рибе, мало уља, црни пасуљ, млеко у праху (резервисано за децу до 7 година) и векну хлеба дневно.

У врхунској префињености, сваки члан породице поседовао је своју краву, како би задовољио свачији индивидуални укус, јер киселост и кремастост свежег млека варира од краве до краве.

Далијина афера

У то време нико није знао ништа о томе, али најнижа тачка у њиховој вези достигла је 1984. када је Фидел сазнао да га Далија вара са Хорхеом, чланом пратње.

Званични Кастроф шофер у то време био је Рене Бестеиро; једног дана, Далија га је послала да купи нешто и, искористивши његово одсуство, замолила је Хорхеа да је одведе код њене мајке.

Фото: Профимедиа

 

 

Укратко, када се Рене вратио у Пунто Церо и сазнао да је шефова жена отишла да види баку, његова професионална савест га је обавезала да одмах оде тамо; када је бака отворила врата, запањени Рене је угледао Далију како плеше у дневној соби са Хорхеом.

Инстинктивно се повлачећи, рекао је баки: „Реци Далији да сам овде". Тренутак касније, госпођа Кастро се појавила на прагу: „Шта радиш овде? Нико ти није тражио да дођеш.”

Тако је Рене Бестеиро отишао. Вративши се у Пунто Церо, одмах је отишао да се повери шефу пратње Домингу Маинету. Бестеиро му је рекао шта је видео и рекао да је забринут што је све то видео. Шеф пратње је био запањен. Пошто смо се он и ја одлично слагали, одлучио је да разговара са мном о томе и пита за моје мишљење.

Фото: Профимедиа

 

 

Рекао сам му да имамо две опције, да не кажемо ништа или да од речи до речи кажемо све Фиделу, што смо касније и урадили.

Када је сазнао за истину, Фидел Кастро је отишао месец дана на путовање, спавао је на 20-ак имања која је поседовао, само се није враћао кући.

Сви смо мислили да је веза са Далијом готова у том тренутку, али смо погрешили. После четири недеље, вратили смо се у Пунто Церо без упозорења Далију о нашем доласку — и њихов брачни живот је наставио својим током као да се ништа није догодило.

Што се тиче телохранитеља, Хорхеа, он је преко ноћи нестао и никада више нисмо чули за њега. Нисам питао, а пре свега нисам желео да знам," исповест је првог човека Фидела Кастра.

(Курир стил)

БОНУС ВИДЕО: