Даљи развој синоптике је упитан и тренутно постоје готово подједнаке шансе да уследи топао период као и да се хладно време настави.

То је у својој најновијој временској прогнози изнео метеоролог Марко Чубрило, додајући да јужни, југоисточни и источни делови региона, посебно изнад 700 метара надморске у току ноћи и сутра пре подне могу очекивати снежну вејавицу, снежне наносе и формирање снежног покривача и око 25 центиметара висине.

Снежна граница се спушта у низије

- Под утицајем циклона који се преко Егејског мора премешта даље на североисток, данас над средишњим, а посебно југоисточним, јужним и источним деловима региона облачно и све хладније уз падавине - навео је Чубрило.

Додаје да се у местима преко 700 метара надморске висине очекује обилнији снег уз снежну вејавицу, док ће се током дана снежна граница спустити и у низије. Над осталим делом региона ће бити променљиво облачно, углавном суво и ветровито, понегде уз налете снега.

У недељу се очекује постепен престанак падавина, али ће и даље посебно средином дана бити могући снежни пљускови који понегде на планинама могу потрајати и мало дуже. Крајем дана разведравање.

Данас и сутра јак до олујан ветар

Данас и сутра све до увече јак, на ударе и врло јак до олујан, северозападни ветар. Дневни максимум ће данас бити од 2 до 8, а сутра од 0 до 5 степени Целзијуса, док ће на југу бити око 8 степени.

- До сутра увече планине, југозапада, југа, југоистока и истока Србије, севера Црне Горе и понегде источне БиХ могу акумулирати од 15 до 25 центиметара снега, нижи делови ових области у Србији од 5 до 15 центиметара снега, локално над истоком БиХ око 5 центиметара снега, док се над осталим пределима снежни покривач углавном не очекује - прогнозира Чубрило.

У понедељак хладније, до 7 степени

У понедељак ујутро нас очекује хладно време, а већи део региона ће бити уз мраз и минимуме од -8 до -2 степена Целзијуса, док ће на западу бити око 2 степена Целзијуса. Током дана суво уз максимуме од 2 до 7 степени Целзијуса.

- У уторак ће се ка нама приближавати нова циклонска активност чија ће путања бити знатно западнија од овог система тако да ће се преко средишње Италије и средишњег Јадрана премештати даље на североисток. Уз такву путању у уторак први део дана највећи део региона улази у топао сектор овог циклона те ће уз мање отопљење бити кише повремено - појаснио је метеоролог.

Хладно ће остати на истоку Србије (заветрина кошаве) и на крајњем западу региона. Југоисточни ветар ће у кошавском подручју на кратко бити јак, али ће га после подне уз захлађење сменити јак северозападни, док ће дуж Јадрана бити јаке буре.

Снег се углавном очекује преко 600 метара надморске висине, али је у уторак после подне и у ноћи ка среди пред крај падавина на кратко бити могућ и у низијама Србије, североистрочне БиХ и истока Хрватске. Не очекује се формирање снежног покривача. У уторак дневни максимум до око 0 на истоку Србије до око 9 на југозападу региона, а увече се очекује ново захлађење.

У уторак топлије, среда доноси ниже температуре

Данас се на југоистоку и истоку региона очекује снег, а на планинама снежна вејавица. У недељу ће бити ређа појава снежних пљускова, али следи и даље захлађење.

У уторак ће бити на кратко време мало топлије, док среда доноси ниже температуре и нове падавине. Снег ће падати углавном на местима преко 500мнв, али је према прогнози Чубрила, на кратко могућ и у низијама на северу региона.

Око 1. децембра је могуће јаче, али краће отопљење, док је за наредни викенд могуће ново захлађење уз падавине.

У среду и четвртак на планинама -13 степени

Среда и четвртак ће бити хладни, али суви. Ујутро мраз од -9 до -1, локално на планинама и око -13 степени Целзијуса. Дневни максимуми до +1 до +7 степени Целзијуса.

Метеоролог најављује да би се у петак ка нама премештао нов циклон у чијем топлом сектору би на кратко могло доћи до покретања јаког јужног струјања, те би уз повремену кишу уследило и јаче отопљење са максимуме који би локално били и око 15 степени Целзијуса.

- Како би се над ширим простором Скандинавије, северног Атлантика и Велике Британије одржавала јака, антициклонална, блокада ово отопљење би врло кратко трајало и већ за наредни викенд би уз ново, јаче, захлађење било падавина, а расте вероватноћа и за појаву снега, посебно на северу региона - најавио је Чубрило.

(Блиц)