Рецепти са Хиландара одушевљавају људе, те их радо увек пробају, а сви се слажу у једном - да имају посебан укус. Овога пута откривамо вам начин на који монаси са Атоса праве сарму, пуњене паприке, пасуљ и паприкаш. Припрема је једноставна, али зато мирис остаје заувек упамћен.

Фото: СПЦ, Профимедиа

 

1. САРМА

Састојци:

  • 2 празилука
  • 2 главице црног лука
  • 1 шаргарепа
  • 100 гр риже
  • 350-400 гр млевених ораха
  • 100 гр димљене рибе (лосос)
  • 12-15 листова киселог купуса

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Moja Kuhinja / ma cuisine

 

У смесу додати со, уље, суви зачин, црвена млевена паприка, бибер, бели лук у гранулама, першун, чили зачин па промешати

Припрема:

Припрема је једноставна. На уљу пропржите празилук, црни лук и шаргарепу. У поврће додајте опрани пиринач, а затим додајте млевене орахе. Након тога додаје димљену рибу. Додајте и зачине и промешајте. Умотајте сарму, слажите у шерпу па ставите у рерну. Кувати у рерни на 200 степени око сат времена.

2. ПАПРИКАШ

Састојци:

  • 1/2 кг кромпира
  • 1/2 кг црног лука
  • 2 шаргарепе
  • 4 меснате паприке
  • 1 веза першуна
  • 2 кашике сувог зачина
  • 2 кашике брашна
  • млевена паприка, со

Припрема парикаша:

Кромпире ољуштити и исећи на коцке, налити водом да огрезну и ставити исецкани црни лук, шаргарепу, паприке и све скувати. Брашно и млевену паприку размутити у мало воде и умешати у јело.

Додати зачин и со по укусу, па склонити са шпорета и додати везу ситно сецканог першуна.

3. ПАСУЉ

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Moja mala kuhinja

 

Састојци:

  • пасуљ
  • воду
  • маслиново уље
  • црни лук
  • парадајз
  • млевену паприку
  • бибер, со
  • сушени зачини

Припрема:

Пасуљ отребити и опрати, ставити у лонац и сипати онолико воде колико треба да се пасуљ прекрије. Кувати на високој температури и пазити да не загори.

Док се пасуљ кува, у тигању на маслиновом уљу испржити неколико главица крупно сеченог црног лука. Издинстати, па додати исецкан парадајз, млевену паприку и остале зачине.

Скуван пасуљ прелити овом запршком, добро измешати, па ставити у загрејану рерну да се мало запече. Пећи док се одозго не ухвати корица.

4. ПОСНЕ ПАПРИКЕ

Састојци:

  • 6 сувих црвених паприка
  • 3 празилука или једна средња главица црног лука
  • 100 г крупно млевених ораха
  • 100 г пасуља тетовца
  • 1 шољица (за црну кафу) пиринча
  • мешавина сувог биљног зачина
  • црвена млевена паприка,
  • со, бибер

Припрема:

Пропржити кратко празилук (или ситно сецкани лук) на мало уља, а затим додати млевене орахе. Пржити све заједно још 2-3 минута и затим у то додати опран и очишћен пиринач и пасиран скувани пасуљ.

Наставити са пржењем још 1 минут, па додати мешавину сувог биљног зачина те посолити и побиберити по укусу. Крчкати још 2 минута на тихој ватри. За то време оставити суве паприке да одстоје у топлој води, да би се лакше напуниле. Затим напунити припремљеним филом, али водити рачуна да се не напуне до врха.

Напуњене паприке поређати у шерпу, долити мало воде и крчкати на тихој ватри док пиринач не буде скуван. По потреби доливати још воде.Након тога, запећи у рерни загрејаној на 200°Ц па пред крај печења прелити уљем претходно пропрженим са црвеном млевеном паприком.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".