Легендарна Даница Максимовић остварила је богату каријеру бројним улогама на филму, у серијама, али и на даскама које живот значе.

Међутим, мало ко је упућен у образовање Данице Максимовић.

Фото: О. Радошевић

 

 

Наиме, глумица је осим Факултета драмских уметности у Београду упоредо студирала Правни факултет. о чему је говорила у емисији "Ексклузив“.

- Моји родитељи нису знали да сам уписала Академију, ја сам то крила. Ишла сам паралелно на Правни факултет и доносила на увид оцу индекс Правног. И они мене виде на екрану и кажу: "Је л' ово наша Даница? Ма није, ма јесте...“

- То је било моје прво појављивање - открила је глумица.

Иначе, Даница Максимовић глуму је завршила на Факултету драмских уметности у класи професора Миње Дедића, заједно са Браниславом Лечићем и Даром Џокић.

Фото: Н. Фифић

 

 

Прву улогу на филму одиграла је 1980. у филму "Хајдук". Уз Тању Бошковић, Миленка Павлова и Радета Марјановића, дуго је била носилац позоришног репертоара Позоришта на Теразијама.

Деведесетих година Максимовићева је са колегом Владаном Савићем играла кабаре који се звао "Године заплета".

Добитница је "Стеријине награде" за улогу у представи "Лукреција илити ждеро".

Фото: Милена Анђела

 

 

Остварила је значајне улоге у филмовима: "Хајдук", "Сабињанке", "Ћао, инспекторе", "Бал на води", "Тесна кожа", "Хајде да се волимо", "Ноћ у кући моје мајке", "Зона Замфирова", "Чарлстон за Огњенку" и "Аманет", као и у ТВ-серијама: "Јелена", "Лисице", "Рањени орао", "Ургентни центар" и "Синђелићи".

БОНУС ВИДЕО: