Реч је о воћу и поврћу које садрже велику количину скроба, које је хранљиво и саджи влакна која дају осећај ситости. Пуно је витамина, антиоксиданаса и нутријената које је добро за људско здравље.

Краставац

Краставац чинхи углавном вода. Веома је богато влакнима и витамином А, односно бета-керотеном, и зато га је најбоље јести га с кором. Добро је за вид и има мало калорија.

Боровница

Једна шачица боровница садржи само 85 калорија. Богате су антиоксидансима и садрже их више него било које воће.

поморанџа

 

 

Грејп

Грејп се сматра дијеталном намирницом. Пун је влакана и сматра се дијеталном намирницом - одличан је за отапање масти и губитак килограма. Витамин Ц из грејпа сманјује ризик од многобројних здравствених проблема: снижава холестерол, поболјшава пробаву, штити од рака и срчаних проблема.

Купине

Као и сво бобичасто воће, купине су пуне витамином Ц и биофлавонида који делују као јаки антиоксиданси. Повећавају апсорпцију витамина Ц и на тај начин помажу очуванју колагена, што је добро за виталност коже. 

Салата

Све врте салата имају 10-20 калориај по порцији и ако конзумирањем салате у организам нећете унети протеине, поспешићете организам витаминима и нутријентима као што су фолна киселина и витамини А и Ц.

броколи

 

 

Поморанаџа

Када се спомене ово воће свима нам прво на памет падне витамин Ц, међутим ово цитрусно воће осим витамина Ц, богато је многобројним другим састојцима као што су витамин Б1, Б9 илити фолном киселином, витамином А, калијумом, калцијумом и влакнима. Због антиканцирогених твари спада у највеће борце против рака.

Јагоде

У јуедној порцији јагода има више витамина Цнего у једној поморанџи. Довољна је једна порција од 150 грама, да би се задовољила дневна доза витамина Ц. Пуне су полифенола, садрже калијум и влакна, богате су водом (чак 90 посто), сиромашне шећером (10 посто) и целулозом. То је једно од најманје калоричних воћа - садржи само 35 калорија на 100 грама.

јагоде

 

 

Броколи

Броколи је врло харнљиво поврће пуно антиоксиданаса које се једе сирово или кувано на пари.Садржи сулфорафан који делује антиканцирогено. Уз витамине А, Ц , Е и К у једној порцији броколија (куваном на пари) има 20 посто дневне количине влакана потребних организму.

Карфиол

Карфиол је врло хранљив, пун антиоксиданаса, односно карцетина који има антиоксидативно дејство и помаже у борби са хроничним болестима. Карфиол је одличан извор фолне киселине, влакана, витамина Ц и К.

Кељ

Садржи врло мало калорија, но има готово три грама протеина и око 2,5 грама влакна која ће вас заситити. Садржи и омега 3 засићене киселине, које се углавном налазе у риби. Келј је богат витаминима и фолном киселином.