Инспирације за укусна јела никад доста, а наш данашњи предлог је посна новогодишња салата. Прави се од разноврсног поврћа и рибе, не захтева пуно времена, а ни скупе састојке. Можете је правити и у мрсној варијанти, ако се не придржавате поста, а у том случају додајте јаја и украсите је жуманцима уместо кромпиром. Новогодишња салата је дефинитно украс свечаног стола, а можете да је правите и у облику пингвина.
- 300 г филета рибе по жељи
- 2-3 кромпира
- 2 шаргарепе
- 1 црни лук
- 3 цвекле
- посни мајонез
- 1 кесица биљног желатина
- 100 мл воде
Филете рибе пропржите или скувајте. Такође, скувајте кромпир у љусци, шарагарепу и цвеклу. Када се поврће охлади, ољуштите и изрендајте. Док се поврће кува, црни лук исецкајте и ставите у посуду, па прелијте водом, сипајте кашику сирћета, кашичицу шећера и соли и промешајте. Оставите да се лук маринира неких 15 минута. Желатин растворите у води и оставите да набубри. На тацну ставите обруч и премажите мајонезом. Поређајте рендани кромпир и лепо утисните, а затим посолите и побиберите, па поново премажите мајонезом. Затим поређајте сецкане филете рибе и маринирани црни лук који сте процедили, па опет премажите мајонезом. Затим иде слој рендане шаргарепе, па опет мајонез. Покријте провидном фолијом и ставите у фрижидер да се мало стегне. Цвеклу изблендирајте, па додајте кашику мајонеза, као и желатин који сте растворили на пари. Све лепо промешајте и сипајте преко салате, па поравнајте. Поново покријте провидном фолијом и ставите у фрижидер на 4-5 сати. Кромпир изрендајте на ситно ренде, па га пропржите, а онда ивицу новогодишње салате премажите мајонезом и "залепите" пржени кромпир.
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".
Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".