Будући да се и сада налазимо у сезони слава, није на одмет подсетити се његове поруке. 

- Смисао славе није у претеривању и није само у јелу и пићу, него у једном духовном расположењу, пре свега у доласку у цркву, да се ту помолимо Богу, а онда да ту молитвену атмосферу пренесемо у своју домаћу или малу цркву. Дакле, у што мањем броју треба да будемо окупљени да бисмо заштитили себе од других и друге од себе - изјавио је својевремено за РТС.

Када је у питању прослава у ресторанима и са музиком, отац истиче да је то неспојиво са нашом вером.

Фото: Н. Скендерија

 

- То нема везе са православним поимањем крсне славе, јер то је породични празник који се прославља у кругу породице и са најближим пријатељма. Прослављању славе није место у ресторанима, кафанама, није место уз музику - казао је.

Прослава, истиче, треба да буде онаква како то приличи једном православном вернику.

- Ми знамо да огроман број наших православних хришћана слави славу, али не зна ништа о светитељу кога прославља и умето да разговоре том приликом воде у том правцу, да нешто научимо, да се испунимо љубављу и да на тај начин укажемо поштовање светитељу, јер некада су домаћини дворили славу, дакле, гости су седели и били на обеду, а домаћин је стајао, није хтео да седне поштујући светитеља ког прославља и поштујући госте које је призвао у свој дом, а ми хоћемо да ту атмосферу преносимо у кафану. То једно са другим не иде. И боље је да човек не слави него да слави наопако, да слави онако како не приличи православној вери и православним хришћанима - казао је.

Фото: Н. Фифић

 

Он је истакао и да су се сви обичаји код нас мењали, прекидали обнављали, а слава је једини обичај који никада није прекидан.

- Славили су наши преци у ровоима, славили су у највећим оскудицама, страдањима, патњама, било на који начин, али никако нису дозволили да се прекиње слављење крсне славе.

БОНУС ВИДЕО: