„Извештава се да је брод за расуте терете под заставом Британских Бахама нападнут ракетним пројектилом док је прелазио Црвено море, отприлике 34,5 км западно-северозападно од Моке у Јемену“, рекао је Амбреи.

„Наводно је брод за расути терет погођен ракетом и посада се повукла у цитаделу“, додали су.

Раније у недељу, британска агенција за поморску безбедност Уједињеног Краљевства Маритиме Траде Оператионс (УКМТО) наговестила је да је примила извештај о активности дрона, „укључујуц́и потенцијалну експлозију“ у близини Баб ел Мандеба која долази из правца Јемена“.

Крило британске војске издало је кратко упозорење бродарима да се инцидент догодио у мореузу Баб ел-Мандеб који раздваја источну Африку од Арапског полуострва.

УКМТО је саопштио да је у тој области пријављена и активност дронова.

Баб ел-Мандеб повезује Црвено море са Аденским заливом. У тој области је последњих недеља извршен низ напада који се приписују јеменским побуњеницима Хутима које подржава Иран, а који су такође лансирали ракете и беспилотне летелице према Израелу због рата против Хамаса у Појасу Газе.

Побуњеници су део онога што описују као „осовину отпора“ против Израела, заједно са групама које подржава Иран, као што су палестински Хамас и либански Хезболах.

(еуронеwс.цом)

БОНУС ВИДЕО: