Српрска православна црква и њени верници у суботу, 9. децембра, славе велики црквени празник посвећен светом Алимпију Столнику, у народну познатији и као Алимпијевдан које многе српске православне породице славе као крсну славу.

Алимпијевдан је крсна слава, која се слави у Срба иако је у црквеном календару обележена црним словом. Свети Алимпије у младости је служио као ђакон у данашњем Једрену.

Важан обичај

Жељан усамљеничког живота, удаљио се на неко грчко гробље ван града, за које се веровало да је злехудо место пуно демона и нечистих сила. Ту је побоо крст и сазидао храм у част свете Јефимије, своје заштитнице.

Према предању, поред храма подигао је висок стуб, попео се на њега и ту у посту и молитвама провео 53 године. У почетку су се људи смејали његовом подвигу, а онда почели и да га поштују и да се окупљају око њега. Затим су ту никла и два манастира, женски и мушки, а монахиње и монаси изабрали су га за свог духовника. Наводно, овај праведник доживео је стоту годину и упокојио се 640. године.

Фото: СПЦ

 

 

Код Срба постоји веровање да је Св. Алимпије прегазио кугу, зауставио губу, одбијао нездраве ветрове и чинио разна друга чуда. Празнују га сточари, па се на његов дан не упреже теглећа стока.

У источним крајевима Србије се никако на сто не износи телетина, како би у кући владао напредак, слога и мир.

На тај дан одлази се рано у цркву да би све било здраво у наредној години.

Молитва Светом Алимпију Столпнику

Уколико желите да се овом свецу помолите за здравље током целе године, изговорите ове речи:

Оче Свети, Лекару душа и тела, Који си послао Јединородног Сина Свог, Господа Бога, Спаситеља нашег Исуса Христа, Који исцељује сваку болест и избавља од смрти, излечи и мене од свих мојих душевних и телесних немоћи, и оживотвори ме благодаћу Христа Твог, молитвама Пречисте Владичице наше Богородице и Приснођеве Марије, Силом Часног и Животворног Крста, посредништвом Часних небеских Сила бестелесних, Часног, славног Пророка, Претече и Крститеља Јована, Светих славних и добропобедних мученика, преподобних и богоносних Отаца наших, Светих исцелитеља, бесребреника Козме и Дамјана, Кира и Јована, Пантелејмона и Јермолаја, Самсона и Диомида, Фотија и Аниките, Талалеја и Трифуна, Светих и праведних Богоотаца Јоакима и Ане, и свих светих. Јер си Ти Извор исцељења, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином и Једносушт.

Амин!

(Магазин.новости.рс)

БОНУС ВИДЕО: