После више од 50 година бекства од полиције, човек из Линфилда је коначно рекао својој породици своју злочиначку тајну пре него што је преминуо 2021. Тед Конрад је опљачкао банку у Охају, украо је 215.000 долара 1969. пре него што је побегао у Масачусетс и променио идентитет.

Сада, је његова ћерка поделила његову причу, иако је он замолио пред смрт да за његову тајну никада никоме не исприча, пише ЦБС Неwс.

Ешли Рандел је одрасла у Линнфилду. За њу је њен отац Томас Рендел био продавац луксузних аутомобила. 

- У једном тренутку његово лице је било на ТВ-у на реклами за аутомобиле касних 90-их, раних 2000-их - рекла је Рандел.

Право име Томаса Рендела је заправо Тед Конрад. Крајем 1960-их, био је благајник у "Социетy Натионал Банк" у Кливленду. Његов посао је подразумевао да је имао приступ трезору.

- Из разговора са његовим пријатељима знамо да се шалио о томе како би било лако да се узме новац из банке - рекла је Рандел.

- Његова бивша девојка нам је рекла да су ушли у трезор и да су тамо држали гомилу новца, а нико није знао.

 

 

Ушао је 1969. године у петак у трезор и ставио 215.000 долара у торбу и изашао са новцем и флашом алкохола. Компанија му никада није узела отиске прстију када је добијао посао, што му је помогло да остане неидентификован.

- Пропустили су да му узму отиске прстију. То није била уобичајена пракса као што је сада - рекао је Ранделе.

Тед Конрад је био обожаватељ филма о пљачки банке "Афера Томаса Крауна". Амерички маршали кажу да га је те године гледао много пута. Конрад је побегао у Линфилд 1970. и живео у кући на Картер Роуду. То место није далеко од места где је филм снимљен.

Фото: U.S. Marshals Service

 

- Када се 1970. појавио у Бостону, појавио се у матичној канцеларији и добио картицу социјалног осигурања - рекла је ћерка Рендел. "Рекао је: 'Немам је. Управо сам се доселио.'Рекли су: 'Хеј мали, изволи.Имао је важећу књижицу социјалног осигурања и са њом можеш све.' Од тада је он био Томас Рендел.

Док је Конрад сада имао картицу социјалног осигурања за Томаса Рендела, није могао да добије пасош без извода из матичне књиге рођених. Када је Ешли била млађа, њен клуб у школи је путовао у Француску и желела је да њен отац иде као пратилац. То је делимично субвенционисала школа, тако да Конрад није могао да се ослони на новац као изговор да не оде.

- Рекао је: "Ја желим да истражим САД. Не морам да идем. Сада схватам да није могао да оде јер је морао да има извод из матичне књиге рођених да би добио пасош".

У фебруару 2021. године, Конраду је дијагностикован агресивни облик рака плућа. Преминуо је у мају те године, али је пре тога својој породици открио своју тајну.

- Мама, тата и ја смо седели у дневној соби и гледали његову омиљену емисију о полицајцима НЦИС-а - рекла је Рендел.

- Из ведра неба, рекао је, "Даме, морам да вам кажем нешто у случају да се то икада појави. Када сам се доселио, морао сам да променим име. Власти ме вероватно још увек траже. Не желим да причам о томе, али само желим да знате у случају да нешто искрсне". 

Ешли је захтевала да јој бар каже своје право име, како би могла да зна своје право презиме. Он се сложио.

- Изгледао је уплашено и рекао: "Зовем се Тед", рекла је Рандел. Те ноћи није могла да се суздржи и потражила је његово име, а онда је открила чланке о пљачки банке. Након што је преминуо, Ешли и њена мајка планирале су да сачекају годину дана пре него што контактирају полицију. Пре него што су их позвале, полиција се појавила на њиховом прагу у новембру 2021.

- Срећом, прве речи које је рекао биле су: "Ниси у невољи. Само треба да разговарамо" - рекла је Ешли.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: