Чубрило у објави наводи да ће над западним, средишњим и северозападним пределима бити снега, посебно преко 300 метара надморске висине (мнв), док ће источније бити кише и суснежице, а снег ће падати изнад 700 мнв.

Киша ће током поподнева и ноћи прећи у снег

- Понегде је могуће и краткотрајна појава ледене кише. У току послеподнева и вечери киша ће и над осталим деловима региона прелазити у снег тако да ће се снежна граница спустити испод 100 мнв. Како ће од поноћи падавине слабити формирање снежног покривача у низијама је најизгледније над већим делом низијске Хрватске, Босне и Херцеговине, западне, северне и дела средишње Србије, док се источније очекује само на планинама где би га до четвртка после подне могло бити од 9 цм до 18 цм – каже Чубрило.

У низијама снега ће бити од 2 цм до 5 цм. Дуваће током дана источни и југоисточни ветар, а на западу североисточни, после подне у окретању на западни и северозападни смер. Дневна максимална температура за среду је од 0 до +7 степени Целзијуса.

Фото: Профимедиа

 

У четвртак слаб снег, тмурно и хладно

У четвртак над северним и источним пределима пре подне ће бити облачно, хладно и тмурно уз слаб снег или падавине на граници кише и снега. Над осталим пределима биће углавном суво, а од после поднева би углавном свуда било суво уз северозападни ветар. Најхладније ће бити на истоку региона, око 0 степени Целзијуса, а најтоплије на западу око +6 степени Целзијуса.

У петак и суботу уз доминацију антициклона биће суво и хладно време. Ујутро се очекује мраз, који на снегом покривеним планинама може бити и око -10 степени Целзијуса. Дневна максимална температура ће бити од +1 до +7 степени Целзијуса, што је у границама просека, поручује метеоролог.

 

 

Од недеље после подне ка нама ће почети струјање повремено влажнога, али и осетно топлијег ваздуха са Атлантика, те ће уз променљиву облачност повремено бити кише, док ће се снежна граница подићи на око 900 мнв. Дуваће умерен, западни и југозападни ветар. У понедељак максимум од +2 на истоку Србије до око +14 на југозападу Хрватске, а затим углавном до +6 до +14 степени Целзијуса. Јутарњи мразеви ће бити слаби и ретки.

Ново, јаче захлађење

- Око 13. децембра стоји сигнал за измену синоптике. Подизање антициклона на север би поново омогућило знатно хладнијем ваздуху да се преко Скандинавије упути ка нама. Око тог датума је прво могуће премештање хладног фронта уз пролазне падавине, јак ветар и осетно захлађење, док је синоптика средином месеца још доста неизвесна.

Све упућује на формирање секундарног циклона у нашој близини уз спуштање хладног ваздуха са севера. За сада све упућује да нас половином месеца чека ново захлађење, али детаљи ће бити доступни тек за неколико дана – закључује Марко Чубрило.

БОНУС ВИДЕО: