Осумњичени за убиство је Љупчо Палевски Палчо, познат и као контроверзни десничарски политичар, а у случај је умешан и Вањин отац Александар. Још тројица су иза решетака због умешаности у убиство Вање, али и фризера, чији је аутомобил украден и коришћен у отмици девојчице.

Новинар Фуркан Салиу на порталу "ПорталиX" објавио је видеозапис на којем се виде украдена возила "ситроен" и бели "рено" с којима је отета 14-годишња Вања. 

Према снимку, у ситроену, који је био у власништву 74-годишњег фризера Панчеа Жежевског, виде се возач и сувозач који носе црне капе, као и нешто што личи на белу торбу у задњем делу аутомобила.

На снимку се види и дим од пожара на месту где је касније пронађено запаљено возило, али и закопано тело убијене девојке. Новинар тврди да снимак доказује да је возило запаљено већ у 9:37. Он тврди да снимак показује тачно када је и како жртва завршила у селу Бразда.

Фото: МУП Македоније

 

Како преноси македонски Курир, нестанак возила у којем је Вања отета и убијена МУП-у је пријављен 22. новембра, а аутомобил је 24. био у Скопљу. Рекао је то на данашњој конференцији за новинаре Драган Ковачки, опозициони саборски заступник и члан ИК ВМРО-ДПМНЕ.

- Према досад познатим информацијама, првоосумњичени Палевски починио је убиство над Жежевским из Велеса, узео му возило и данима се слободно шетао, након чега је починио још једно убиство и побегао.

Он тврди да је МУП направио низ пропуста неправовременим и нестручним расветљавањем случаја нестанка Панчеа Жежевског из Велеса.

- МУП од самог почетка није предузео конкретне и опсежне оперативне мере: Је ли предузето све да се пронађе његов телефон? Наводно је пронађен тек након четири дана. Је ли полиција преко мобилног оператера покушала доћи до листе разговора које је особа водила протеклих дана?, само су нека од питања које је поставио Ковачки.

Фото: Друштвене мреже

 

Затражио је и одговор на питање јесу ли на његовом телефону пронађени трагови особе која се тренутно налази на издржавању казне затвора.

- Је ли истина да је нестанак фризерова возила пријављен МУП-у 22. новембра, пет дана пре Вањиног убиства, а министар је тврдио да се за тим возилом није трагало јер нису знали да је нестао заједно с Панчеом. Је ли истина да је возило којим је киднапована Вања било на улицама Скопља у петак, три дана пре убојства? Очигледно је да су направљени кардинални пропусти. Да је МУП правовремено реаговао, можда би се монструми спријечили да убију Вању - сматра Ковачки.

Полиција верује да је отмица организована како би се од Вањине мајке као откуп извукла велика свота новца. Према једној верзији, Вањин деда је био директор царине и прилично је имућан човек, а према другој, Вањина мајка је недавно продала стан и дошла до значајних финансијских средстава.

У целој овој причи остаје нејасно зашто се банда која је Вању брутално отела, везала јој руке и ноге и тако је сместила у пртљажник аутомобила, није јавила Вањиној мајци и затражила откуп, већ су је врло брзо убили, само неколико сати након отмице.

БОНУС ВИДЕО