Како је истакла, не зна се тачно где би могао да се догоди, али ће се највероватније десити на простору Шумадије.

Сеизмолошкиња Ана Младеновић навела је да се сада осећају остаци земљотреса који се недавно осетио око Петровца на Млави и који је био магнитуде 4,2, а како је истакла, земљотреси око Бора и Мајданпека често су вештачки изазвани због рудника и ископавања која се ту одвијају.

- Око Петровца на Млави не очекујемо јаче земљотресе. Сада би уследио неки период када се дешавају накнадни удари оног земљотреса који има магнитуду око 4,2 или 3. И то је то, не очекује нас сад нешто спектакуларно јако. У околини Бора и Мајданпека најчешће се дешавају земљотреси вештачки изазвани, који су последица минирања због експлоатације у рудницима. Тако да то нису они земљотреси који настају тектонским путем, односно природно - објаснила је сеизмолошкиња Ана Младеновић.

У Србији се очекује земљотрес магнитуде 5

Навела је и да стручњаци и даље очекују земљотрес магнитуде око 5 степени у Србији.

- А оно што смо много пута говорили, очекује нас неки земљотрес који би имао магнитуду око 5, то и даље очекујемо, само не знамо када и где тачно. Негде у шумадијском делу највероватније - каже Младеновић.

Истиче да постоје и разне методе како се долази до тога које јачине земљотрес може погодити одређени простор.

- Ми истражујемо раседе који су директно одговорни за дешавање земљотреса и онда на основу њихове геометрије, кинематике, односно брзине кретања по њима и начина кретања ми можемо да претпоставимо који би расед могао да буде одговоран за дешавање и земљотресе у будућности - рекла је сеизмолошкиња Ана Младеновић.

БОНУС ВИДЕО