Иако људи генерално за себе воле да мисле да су паметнији него што заиста јесу, постоји несумњив показатељ натпросечне интелигенције.

Наиме, велико истраживање Универзитета Нови Мексико показало је да натпросечно интелигентни људи имају више заједничких особина, али једна се значајно издвојила. Реч је о смислу за хумор, односно бриткости, који доказује брзину размишљања, процесуирања мисли и смештања ствари у контекст на креативан начин.

Фото: Профимедиа

 

 

Тако је хумор значајан показатељ можданих способности, без обзира да ли се ради о оном „црном“, који иде на сопствени или туђи рачун. Кључна је управо та брзина размишљања, истичу научници.

Генетски фактори у значајној мери одређују интелигенцију детета, нарочито ген ФНБП1Л  који преноси родитељске кодове, показало је истраживање Универзитета Квинсленд. У њему су научници анализирали ДНА узорке преко 18.000 деце из Аустралије, Холандије, Велике Британије и САД-а, старости од шест до 18 година, а затим упоређивали узорке с резултатима њихових ИQ тестова.

Фото: Профимедиа

 

 

Открили су да индивидуалне варијације у генетском коду деце утичу на њихове резултате на тестовима, стога наши гени одређују око 40 посто укупне интелигенције.

– Ова сазнања долазе нам као резултат највеће студије на тему дечје интелигенције и додатни су доказ да су гени битни, па чак и битнији од васпитања за обликовање дечје интелигенције –  рекао је вођа истраживања, професор Бебен Бењамин, преноси 24часа.хр.

Научници верују да ово откриће може имати великог утицаја на боље разумевање менталних потешкоћа код деце.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: