Марија Брањас пореклом из Шпаније има 116 година и током 2023. године постала је најстарија особа на свету након смрти сестре Андре која је "догурала" до 118. године. Научници верују да је горња граница људског животног века 115 година, али су неки стогодишњаци успели да досегну преко границе дуговечности.

Истраживање спроведено у Холандији показало је да је максимални животни век за жену 115,7 година и 114,1 година за мушкарца. Подаци су прикупљени од 75.000 умрлих у последњих 30 година. Живот изнад 100 је редак, али само један од 1.000 који је достигао век доспева до 110.  Професор Џон Ајнмал је рекао за Медицал Еxпресс да у просеку, људи живе дуже, али најстарији међу нама нису постали уједно и старији у последњих 30 година.

- Овде свакако постоји нека врста зида. Наравно, просечан животни век се повећао. Ипак, максимални плафон се није променио - рекао је доктор.

Шпањкиња Марија Брањас, рођена у САД, има 116 година и понела је титулу најстарије особе на свету 2023. након смрти сестре Андре са 118 година у јануару. Пре три године, тачније 2020, госпођа Брањас је постала најстарија особа којој је дијагностикован корона вируса од којег се затим и опоравила. Свирала је клавир до 108. године, али сада живи у старачком дому у Калифорнији и комуницира преко платформе за куцање због оштећеног слуха. Како каже, она је свој дуг живот приписала држању подаље од "токсичних људи".

- Ред, спокој, добра повезаност са породицом и пријатељима, контакт са природом, емоционална стабилност, без бриге, без жаљења, пуно позитивности и држања подаље од токсичних људи - оно је што Брањас приписује својој дуговечности, наводи Гинисов сајт.

- Мислим да је дуговечност и срећа - рекао је Брањас, додали су Гинисови званичници. Срећа и добра генетика!

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".