Редован програм на кувајтској државној телевизији је изненада прекинут читањем стихова из Курана, што је у овој земљи сигнал могуће смрти неког од чланова владарске породице, преноси Ројтерс.

Кувајтски емир шеик Наваф ал-Ахмад ал-Сабах (86) је био примљен у болницу крајем новембра због хитног лекарског прегледа, а од тада, ова мала, нафтом богата држава је ишчекивала вести о његовом здравственом стању..

Државни медији су раније објавили да је шеик у марту 2021. године отпутовао у Сједињене Америчке Државе на медицинске прегледе, не наводећи о каквим прегледима је реч.

Здравље лидера Кувајта је осетљиво питање у овој блискоисточној држави која се граничи са Ираком и Саудијском Арабијом.

"Са великом тугом оплакујемо смрт шеика Навафа ал-Ахмада Ал-Сабаха, емира државе Кувајт", наводи се у саопштењу двора, који је емитован на државној телевизији, преноси "Ал Џазира"

Кувајт шеста држава на свету по резервама нафте

Кувајт је земља са око 4,2 милиона становника, а по резервама нафте је шеста на свету.

Шеик Наваф Ал-Ахмад ал-Сабах је поуздан савезник САД још од Заливског рата 1991. године и неуспешног упада ирачких снага под руководством Садама Хусеина, због чега је и данас у Кувајту стационирано око 13.500 америчких војника.

Шеик Наваф је положио заклетву у септембру 2020. године након смрти свог полубрата, шеика Сабаха ал-Ахмада ал-Џабера ал-Сабаха, који је преминуо у САД у 91. години.

Верује се да је 83-годишњи шеик Мешал Ал Ахмад Ал Џабер, који би требало да преузме трон Кувајта, најстарији престолонаследник на свету.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".