Јована Јеремић је у "Новом јутру" о овој теми разговарала са адвокатом, новинарком и психолошкињом. Адвокат је открио како закон гледа на сурогат мајчинство и каква ће права имати син Марије Шерифовић с обзиром на то да је амерички држављанин. Новинарка се на почетку разговора осврнула на то да се Марија годинама борила за потомство. 

- Јавност јесте била изненађена, али ко је пратио њен рад, Марија је говорила да жели да се оствари као мајка. Она је крила, јер није могла да направи то што је направила овде у Србији, у Америци је већ два месеца, где се све и одвило. Пре две године је урадила тај захват, нисам стручна како се то каже, урадила је све могуће налазе, врло озбиљно је и плански и системски приступила томе. То је процес који траје већ две године и сада ужива у резултату. Драго ми је што је постала мајка, желела је то да уради, а што ми гледамо начин на који је дошла до тога, то је најмање битно, а резултат је да је нови живот дошао на свет - рекла је новинарка.

- Марија је била довољно храбра да у Србији буде своја, желим јој сву срећу овог света, свака јој част, она је једна од ретких која је изашла у јавност и рекла: "Ја сам другачија и то сам ја, да ли ћете ме волети или мрзети после овога, то је на вама, али ја не могу да лажем прво себе". Од срца ти честитам Марија и да твог сина срећа прати - рекла је водитељка.

Фото: АТА имагес

 

 

Адвокат је открио како закони посматрају сурогат мајчинство.

- Судија у том поступку одлучује да ли су сви Закони испоштовани, то је код нас мало ригорозније. У Немачкој и у Француској је забрањено сурогат материнство скроз. Спорно је због породичних односа и због много тога... Читао сам да мајка није желела то дете, сурогат мајка није желела, а отац је желео и ту је много питања. Код нас ће бити умерена варијанта, предвиђено је да се плаћају трошкови за нерад. Не може да буде бизнис, јер је Законик предвидео да сурогат мајка мора да буде остварена као мајка и да има од 22 до 30 година. Морају да буду испуњени сви услови здравствени, генетски, да не конзумира алкохол, опојне дроге, неке лекове који се противе лекару, да обавештава намераване родитеље... Биће само резервисан за парове, да ли ванбрачне и брачне партнере - рекао је адвокат, Страхиња.

Адвокат, Страхиња Миловановић, је истакао да сурогат мајка нема никакав контакт са дететом које је родила, већ мора да га, по потписаном Уговору са намереваним родитељем или родитељима, преда одмах по рођењу:

- С обзиром да је то дете уписано у америчке књиге рођених, моћи ће да остварује сва своја права и за тај узраст детета, нема неких потенцијалних ситуација које не могу да се превазиђу - рекао је адвокат.

- Мени ова тема отвара разне идеје, везано више за манипулацију. Ја сам се лично позабавила због моје потребе да разумем, где смо дошли до технолошког напретка или супротно. Мени пада сада примет: "Нека мајка изманипулише и каже да ће да буде сурогат и стави своју јајну ћелију, она неће бити мајка и после 50 или 20 година да дође до тражења ДНК", како ће се по ДНК наћи - питала је психолошкиња.

Фото: Профимедиа

 

 

- Она нема никакав контакт ни Законску обавезу према том детету из овог нацрта који гледамо. У неким земљама постоји сурогат материнство без накнаде - рекао је адвокат.

- Мени је опасније да сурогат мајка пожели да задржи то дете када га роди - рекла је Јована.

- Одлазак у саветовалишта сурогат мајке, разговараће са психолозима... То тржиште вреди шест милијарди годишње, долара, сурогат материнства - рекао је адвокат.

- Кристијано Роналдо је двоје деце добио сурогат материнством - рекла је Јована.

- Да, биле су контроверзе да је платио милион долара свакој сурогат мајци за то. Колико се сећам, тада је бирао пол и да је тражио синове. По нашем Закону неће бити могуће у Србији за геј парове, већ само за партнере у браку и ванбрачној заједници - рекао је адвокат.

(Пинк)

БОНУС ВИДЕО: