Иранац по имену Шаху Амини, иначе бескућник у својим 40-им, који је стигао у Велику Британију у потрази за азилом и који не говори енглески, обезбедио је себи дом - тајно подигавши своју кућу отпорну на временске услове за само 300 фунти (око 350 евра) на северној обали Темзе испод "Battersea" моста.

Реч је о једној од најпрестижнијих адреса у Лондону, са фантастичним погледом преко Темзе до светлуцавих светала Албертовог моста и култних торњева електране Батерси. Вековима је улица "Cheyne Walk" у Челзију била привилеговани "резерват" моћних, богатих и славних, кварт у коме се куће продају за десетине милиона фунти.

Шаху Амини је самостално изградио "шупу" величине 244x122 центиметра у августу ове године јер је одувек желео "место поред воде".

"На Гуглу сам интензивно тражио куће близу реке или мора и инспирисале су ме. Моје место је веома лепо. Ноћу је веома хладно, али поглед је невероватан.", рекао је Амини за Даилy Маил.

Прекопута улице, у једном правцу од његове шупе, његове комшије су фронтмен Ролингстонса Мик Џегер, колега рокер Брајан Адамс и наследник милијардера Тетра Пакса Ханс Раусинг.

А још ближе је Кросби Хол, пространа и величанствена вила у Тјудоровском стилу вредна 150 милиона фунти која је у власништву имовинског могула др Кристофера Морана и која је некада била дом краља Ричарда III, Катарине од Арагона, Томаса Мора и сер Волтера Релија.

"Нико ме не узнемирава и да будем искрен, не можете чак ни да видите моју шупу са пута јер је скривена. Волим своје мало место. Дивно је отворити прозоре, гледати у Темзу и пустити свеж ваздух. Радије бих био овде него да спавам на улици.", рекао је Амини,

Како је истакао, раније је живео у стану у Викторији, али је исељен због, како наводи, заосталих обавеза за кирију у марту 2023. након несреће на мотору годину дана раније, због које је изгубио већину памћења, као и посао достављача.

Шаху, који каже да не прима социјалну помоћ, али да не ради и да се ослања на своју уштеђевину, спавао је испод мостова и на улицама главног града пре него што је изградио колибу са једним од најбољих погледа у Лондону.

"Нисам могао да радим, али да будем искрен, не могу свега да се сетим. Несрећа ми је нанела велику физичку и психичку штету, посебно дуготрајном памћењу. Онда сам избачен и живео сам на улици као бескућник, али не могу да се сетим где", рекао је Амини.

Спава у горњем делу шупе направљене по мери, која има мали прозор који му омогућава да се пробуди са погледом на Темзу. Када је лепо време, он вечера и опушта се на отвореном, седећи у камперској столици на расклапање и диви се прелепом погледу на реку и Албертов мост, који је омиљен због својих 4.000 светала.

Такође, он ту припрема сложена јела - сецка свеже поврће, зачинско биље и месо за чорбе и кари - пре него што заврши с кувањем на свом шпорету.

Амини је рођен у иранском граду Мариван и дошао је у Велику Британију као тражилац азила 2013. Он слабо говори енглески језик и разговарао је за МаилОнлине преко преводиоца. Рекао је да нема породицу овде и да се не сећа свог живота у Ирану.

"Све је нестало. Глава ми није иста од ове несреће и не сећам се већине ствари из свог живота.", додаје.

Рекао је да га је изградња шупе коштала око 300 фунти (350 евра) и да је купио материјал у градилишту. Његова кућа нема грејање и он се за топлоту ослања само на термофор.

Амини каже да кува само једном дневно на лонцу. Спава на тврдој дрвеној дасци подигнутој изнад земље која му такође служи као сто и место за одлагање ствари.

Његова шупа такође има два импровизована прозора и коси кров прекривен пластичном фолијом. Тушира се једном недељно у оближњој теретани и користи тоалет на локалној аутобуској станици.

Надлежност и одговорност за овај део насипа и моста "Battersea" је на Транспорту за Лондон, али изгледа да транспортни орган нема планове да уклони шупу или затражи од њега да оде.

Недостатак акције поставља питање да ли је Амини пронашао рупу у закону која му омогућава да изгради мали дом у једном од најексклузивнијих поштанских бројева у престоници.

Грађани верују да је први пут виђен како живи испод Албертовог моста, неколико стотина метара дуж реке на истоку. Али пре неколико месеци, он је изненада одлучио да се пресели се у релативно удобнији смештај испод "Battersea" моста.

Тамо је брзо и тајно преко ноћи подигао унапред упаковану шупу и удобно је поставио у празнину између степеница до моста и речног зида насипа.

Шупа је подељена на два дела. На горњој палуби је његова постељина и одећа, а испод је складиште за његове ствари и опрему за кување и прибор.

Шупа има подигнут кров са асфалтним покривачем, као и пластични лим за додатну заштиту од оштрих елемената који свакодневно дувају из реке. Кров се протеже до чак 366 центиметара како би обезбедио заштиту од кише. Горњи део за спавање има чак и мали прозор који се отвара да би додао вентилацију и поглед на реку.

Амини је радо угостио грађане Челзија и пролазнике су били добродошли, а он је био пријатељски настројен и љубазан, преноси Даилy Маил. Дакле, није уложена ниједна жалба локалном већу, Краљевској општини Кенсингтон и Челзију.

Један локални становник је за МаилОнлине рекао: „Овде човек изгледа савршено као код куће. Често га видимо како прави вечеру на шпорету за камповање. Има сточић и столицу за камповање на расклапање. Очигледно је добар кувар јер прави варива и кари који укусно миришу. Чак ме је позвао да поделим ову храну и вечерам с њим једне вечери.

„Изгледа веома опуштено и увек пушта музику са свог мобилног телефона на звучник. Пошто је време постало хладније, он ставља белу капу да би се угрејао. Каже да је шупа у реду, али да је тај саобраћај веома бучан. Чини се да је то мали део за плаћање јер су људи који живе у близини платили много милиона да би уживали у погледу који он има. Нико не зна шта ће се догодити, али сигурно не може остати тамо. Штета би било да се његова шупа сруши, али она је прилично велика и очигледно се користи за складиштење, али и за спавање. Шта спречава друге бескућнике да стварају овакве домове било где?", питају се грађани.

Надлежни су рекли да ће му пружити подршку.

Портпарол ТфЛ-а је рекао: „Нико не би требало да спава без крова над главом на лондонским улицама. ТфЛ ради са службом за становање и спавање без крова над главом у Савету Кенсингтона и Челсија како би помогао особи која борави у шупи на структури моста "Battersea". Људима који спавају на отвореном потребна је специјалистичка подршка наменских теренских служби, како би им се помогло да пронађу трајно решење ван улице. Настављамо да радимо са теренским службама како бисмо заштитили оне који тешко спавају или траже уточиште на нашој мрежи.’

(Курир.рс/Даилy Маил)

БОНУС ВИДЕО: