Нисте добили штампане позиве за изборе који се одржавају 17. децембра? Не брините, то никако не значи да не можете да гласате. Довољно је да понесете личну карту или пасош на своје бирачко место и моћи ћете да учествујете на изборима.

Ако сте и даље у недоумици шта треба да радите.

Према упутствима РИК, иако, према закону, "бирач мора да добије обавештење о дану и времену гласања, он није у обавези да то обавештење понесе на бирачко место и бирачки одбор не сме да услови бирача показивањем тог обавештења“.

Проглашено 18 изборних листа, ово је распоред на гласачком листићу.

За гласање на изборима је довољна лична карта, односно пасош.

- Свој идентитет бирач доказује важећом личном картом, односно важећом путном исправом (пасошем). Такође, бирач у Војсци Србије, свој идентитет може да докаже и војном легитимацијом која садржи слику бирача и његов јединствени матични број грађана, док бирач који гласа на бирачком месту унутар завода за извршење заводских санкција, свој идентитет може да докаже и одговарајућом исправом коју му издаје тај завод - пише на интернет страници Републичке изборне комисије.

Уколико сте у процесу промене личне карте, довољна је потврда од Министарства унутрашњих послова.

Како да проверите да ли сте у бирачком списку?

Такође, за доказивање идентитета више се не може користити возачка дозвола, јер њен нов образац више не садржи ЈМБГ бирача.

А ако нисте сигурни које је ваше бирачко место, и да ли сте и даље у бирачком списку, то можете да проверите увидом у јединствени бирачки списак.

Када кликнете на страницу, довољно је да укуцате ЈМБГ и број личне карте и сви подаци ће вам бити на екрану.

Ванредни парламентарни, локални и покрајински избори 2023 одржавају се 17. децембра. На парламентарним изборима право гласа има 6.500.165 грађана, на покрајинским изборима у Војводини 1.669.734 грађана, а на београдским изборима 1.613.190 бирача.

На изборима за посланике Скупштине Србије надмеће се 18 изборних листа, за 250 места у Скупштини Србије.

На изборима за Скупштину Војводине надмеће се укупно 13 изборних листа, а кандидати са њих се боре за 120 места у покрајинском парламенту.

Комплетан списак погледајте у посебном тексту.

У Београду се за 110 одборничких места бори 14 листа, а ово је комплетан списак.

Ванредни локални избори одржавају се у 65 градова и општина у Србији.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: