Током ове недеље је могуће пролазно погоршање уз падавине, јак северозападни ветар и умерено захлађење. Од следећег уторка па све до краја месеца тренутно стоји сигнал за релативно топло време, написао је Чубрило.

У понедељак ујутро углавном слаб мраз, али током дана већ мало топлије уз слаб југозападни ветар. Јутарњи минимум од минус 3 до плус 2 степена Целзијуса, локално око минус 6 степени Целзијуса. Дневни максимум од плус 5 до плус 11 степени Целзијуса.

У уторак јутро углавном без мраза, а током дана мало до умерено облачно и релативно топло уз јужни и југозападни ветар. Дневни максимум од плус 6 до плус 14 степени Целзијуса, што је изнад и знатно изнад просека.

Средином недеље би могло уследити постеопено нарушавање антициклона уз повећање облачности и врло ретку појаву слабе кише. Ветар би укренуо на умерен западни, док би се дневни макисмум кретао од плус 4 до плус 10 степени Целзијуса, што да и даље мало изнад просека.

У петак је могуће премештање хладног фронта уз премештање падавинске зоне, окретање ветра на јак и врло јак северозападни уз умерено захлађење. Као последица тог захлађења у петак увече киша би пре свега у брдско-планинском делу БиХ, Србије и Црне Горе прелазила у снег, пише метеоролог.

 

 

За наредни викенд (дочек Божића по грегоријанском календару) вероватно ветровито и умерено хладно уз повремене налете падавина, пре снега над средишњим и источном БиХ, Србијом и севером Црне Горе.Следећег понедељка могућ је снежни покривач со око 1 до 2 центиметара понегде могло бити и у низијама. Неће свакако бити било каквог конкретнијег снега осим на планинама где би га тих дана могла пасти и око 10цм.

Како за сада после суботе још има доста неслагања око могућег захлађења тек за 2-3 дана ћемо имати јаснију слику хоће ли се оно десити и у којој мери. Тих дана уз захлађење макисмуми од 0 до плус 6 степени Целзијуса, значи и даље без правих, зимских, температура. Поново би било слабих, јутарњих, мразева.

Током следећег уторка би ка нама поново ојачало поље антициклона који би вероватно до краја месеца подржавало претежно сунчано и релативно топло време.

Сумирано, око суботе могуће пролазно захлађење уз падавине и појачан ветар, а остаих дана до краја месеца углавном суво и релативно топло, без најаве за праву зиму до краја ове године.

Сви изнети подаци и процене су резултат моје обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државне прогностичке заводе, закључио је Чубрило.

БОНУС ВИДЕО: